Echinoctiul de toamna are loc astazi, 22 septembrie, la ora 23,44 si reprezinta momentul in care ziua este egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Astazi Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc. Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.
Echinoctiul de toamna are loc cand Soarele traverseaza ecuatorul din emisfera nordica in cea sudica. In emisfera nordica, echinoctiul de toamna are loc in momentul in care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara.
Dupa 22 septembrie, orele de lumina vor incepe sa scada, pana la solstitiul de iarna, la 21 decembrie. Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal.
Cuvantul „echinoctiu” deriva din cuvantul francez „équinoxe”, care, la randul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” si „nox”, „noctis” – „noapte”.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data pentru ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582), echinoctiul de toamna a cazut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie. Va fi la 21 septembrie abia in 2092 si aceasta se va intampla pentru prima oara de la crearea calendarului gregorian si se va repeta doar in 2096.
Sursa: Agerpres