Vezi VIDEO
Spectacol pe cerul Romaniei, vineri, intre orele 10.00 si 13.00. Pasionatii de astronomie vor putea urmari unul dintre cele mai interesante evenimente ale anului – eclipsa partiala de soare, vizibila si de pe teritoriul tarii noastre. O curiozitate a acestei eclipse este faptul ca banda de trecere a umbrei Lunii este aproape centrata pe Polul Nord. In plus, este chiar ziua echinoctiului de primavara, fenomen care se produce la circa 12 ore dupa eclipsa.
Faza partiala se observa din Europa, nordul Africii si vestul Asiei, iar in Nordul extrem eclipsa va fi una totala. Fenomenul va incepe la ora 9.46 pe coasta Insulelor Feroe. La noi in tara, aceasta va debuta in jurul orei 10.45 minute, atunci cand discul lunar este tangent cu cel solar, iar in jurul orei 11.46 gradul de acoperire al Soarelui va fi de aproximativ 58%. Eclipsa se va incheia la ora 13.05.
„In data de 20 martie vom avea parte de o eclipsa partiala de soare, cu o particularitate aparte – banda de totalitate va trece peste Polul Nord, ba mai mult, ea are loc in ziua echinoctiului de primavara, adica in momentul in care ziua este egala cu noaptea. Eclipsa incepe in jurul orei 9.00 si se sfarseste in jurul orei 13.00. Faza maxima, atunci cand soarele va fi acoperit in proportie de aproape 60% va fi la ora 11.46”, a declarat Ioan Bob, pedagog muzeal in cadrul Complexului Astronomic Baia Mare.
Baimarenii vor putea urmari aceasta expozitie, live, cu ajutorul instrumentelor performante ale Complexului Astronomic. Observatiile vor avea loc intre orele 10.30 si 12.30, iar intrarea este libera.
„Avem pregatit un eveniment deosebit pentru Planetariu, in sensul ca vom scoate afara toate instrumentele astronomice, vom observa eclipsa live, in cazul in care timpul ne va permite. Daca totusi va fi innorat si cerul nu ne va permite sa vedem acest spectacol, vom simula eclipsa in interiorul Planetariului, cu ajutorul aparatului nou achizitionat”, a adaugat Ioan Bob.
Intr-un an pot avea loc maximum sapte eclipse, din care cinci de Soare si doua de Luna sau 4 de Soare si trei de Luna si minim doua eclipse, acestea fiind de Soare. In medie, o eclipsa totala de Soare este vizibila din acelasi loc o data la 300 de ani.
Sursa: Tania Purcaru