Pe parcursul lunii noiembrie 2009 au loc maximele a nu mai putin de patru curenti de meteori. Doi dintre acestia ar putea duce la observarea si a 400-500 de meteori sau chiar mai mult intr-o ora. Curentii principali sunt Tauridele, Leonidele si α-Monocerotidele.
Complexul Tauride nu a produs un numar mare de meteori, dar majoritatea meteorilor aparuti au fost bolizi. In noaptea de marti spre miercuri (17/18 noiembrie) are loc maximul Leonidelor, iar in 21/22 noiembrie urmeaza cel al α-Monocerotidele.
Curentul Leonide a produs de-a lungul istoriei cele mai cunoscute ploi si furtuni de meteori pe parcursul carora martorii au putut numara sute si mii de „stele cazatoare”. Ultima furtuna de meteori Leonide a avut loc in anul 2002. In 2009, insa, sunt predictii despre doua maxime posibile pe parcursul zilei de 17 noiembrie, cand rata zenitala orara (ZHR) s-ar putea sa ajunga chiar la 900 de meteori. Luna va fi abia trecuta de Luna Noua si nu va deranja observatiile la meteori.
In cazul in care vremea va tine cu astronomii, vom vedea daca predictiile se vor adeveri sau nu, iar martorii s-ar putea sa aiba parte de o mini-furtuna Leonide.
Sursa: Sorin Hotea