Astronomii au posibilitatea de a observa la sfarsitul acestei saptamani un eveniment care se produce cu o frecventa de o data la 1 milion de ani – o cometa de dimensiunile unui munte va trece duminica foarte aproape de planeta Marte, conform site-ului NASA.org. Cometa, care se deplaseaza cu viteza de 56.327 m/s, se va apropia pana la 140.000 de kilometri de Planeta Rosie.
Cele cinci sonde ale NASA aflate in misiuni de studiere a planetei Marte – trei sonde orbitale si doua rovere robotizate – vor fi folosite pentru a observa trecerea cometei botezate „Siding Spring”, cometa aflata la prima sa vizita cunoscuta in interiorul sistemului solar. O sonda europeana si sonda indiana aflate pe orbita Planetei Rosii vor transmite de asemenea imagini ale acestei comete.
Protejate de atmosfera martiana, roverele Opportunity si Curiosity ar putea ocupa cele mai bune locuri la acest spectacol astronomic, in conditiile in care sondele orbitale vor prelua date pana la apropierea cometei, cand vor fi deviate de cealalta parte a Planetei Rosii pentru a fi la adapost de particulele de roca, gheata si praf cosmic din coada cometei.
„Speram sa obtinem primele imagini ale unei comete, realizate de pe o alta planeta”, a comentat Kelly Fast, cercetator din cadrul NASA. „Ne pregatim pentru un set spectaculos de observatii”, o completeaza si Jim Green, seful Departamentului de Stiinte Planetare din cadrul NASA. Botezata dupa observatorul australian care a descoperit-o, in ianuarie 2013, Siding Spring se va apropia de Marte din spatele planetei si apoi va trece in fata acesteia in cursul zilei de duminica.
Cometa va putea fi vazuta de pe Pamant, din emisfera sudica – Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda – cu ajutorul unui binoclu puternic sau a unui telescop pentru astronomii amatori. Cometa, care are un nucleu cu diametrul estimat la cel putin 804 metri, s-a desprins din Norul Oort, aflat la frontiera sistemului solar, dincolo de orbita celei mai indepartate planete fata de Soare, Neptun. Acest obiect cosmic s-a format, probabil, la 1 milion – 2 milioane de ani dupa aprinderea Soarelui si nasterea sistemului solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Pana in prezent cometa nu s-a aventurat atat de mult in interiorul sistemului solar, nedepasind probabil, orbitele gigantilor gazosi Jupiter, Saturn, Uranus sau Neptun.
Cometa se desprinde din Norul Oort si porneste spre interiorul sistemului solar o data la cel putin 1 milion de ani, conform calculelor astronomilor si va fi primul obiect din Norul Oort care va fi studiat in detaliu. Pentru comparatie, distanta la care va trece de planeta Marte, 140.000 de kilometri, reprezinta aproximativ o treime din distanta de la Pamant la Luna. Coada cometei Siding Spring ar putea sa se intinda pe o distanta egala cu cea de la Pamant la Luna. Haloul gazos care inconjoara nucleul acestei comete ar putea sa se extinda pe o distanta egala cu jumatatea celei de la Pamant la Luna.
Nicio cometa din istoria insemnarilor astronomice nu a trecut atat de aproape de Pamant cum va trece Siding Spring fata de Marte. Prin studierea compozitiei si structurii cometei Siding Spring oamenii de stiinta doresc sa afle mai multe despre modul in care s-au format planetele. Cercetatorii de la NASA sunt curiosi si daca apropierea de planeta Marte va produce schimbari asupra cometei.
Siding Spring ar urma sa ajunga in apropierea Soarelui la sase zile dupa ce a trecut pe langa Marte, va inconjura Soarele si va fi proiectata printr-un efect de prastie din nou spre marginea sistemului solar, urmand sa revina abia peste alt milion de ani.
Sursa: Agerpres