Vineri, 13 februarie, traditionalul Carnaval de la Venetia isi deschide portile. Organizatorii au decis sa pastreze si anul acesta aceeasi tema „Sensation 6 Sensi x 6 Sestieri”, pentru a pune in valoare personalitatea fiecaruia dintre cele sase cartiere ale orasului: Cannaregio, Santa Croce, Dorsoduro, San Marco, Castello si San Polo.
La invitatia oficiala a Primariei venetiene, Romania este prezenta pentru a doua oara la Carnavalul de la Venetia. Vor fi organizate manifestari culturale menite sa reprezinte specificul romanesc in Cetatea Dogilor. Artistii romani vor sustine concerte de muzica populara, dar si jazz, spectacole de teatru, expozitii, parade.
Evenimentul se va desfasura pana in 24 februarie, data pana la care in Venetia va fi forfota si un spectacol neintrerupt pe strazi. Mastile sunt ceea ce fac carnavalul unic, special, la fel cum gondolele confera aerul de poveste Venetiei. Masti reprezentand personaje din commedia dell’arte sau masti sinistre, masti colorate si stralucitoare, costume de epoca, muzica de viori, sali de bal, focuri de artificii urmeaza sa creeze o atmosfera aparte. Francezii, germanii si britanicii sunt turistii cei mai numerosi la carnaval, dar si cei mai cheltuitori.
Istoria Carnavalului de la Venetia incepe in 1162, iar primul document scris care atesta aceasta manifestare dateaza din 1268, fiind mentionata folosirea mastilor. Carnavalul a luat o mare amploare in secolul al XVIII-lea, cand tineri bogati din intreaga Europa veneau sa se distreze la Venetia.
Carnavalul a fost autorizat printr-un act emis de Senatul Republicii in 1296, in care se stipula ca toata lumea are dreptul la distractie inainte de lasatul secului pentru Postul Craciunului.
In 1930, Mussolini a interzis carnavalul. Abia in 1979, un grup de venetieni iubitori ai acestui oras au hotarat sa reinvie traditia. Ulterior, carnavalul si mastile venetiene au devenit un simbol al Cetatii Dogilor si o atractie pentru turistii din intreaga lume.
Sursa: Agerpres