Institutul Cultural Roman din Madrid participa la cea de-a II-a editie a Festivalului International de Gravura Contemporana INGRAFICA, desfasurat la Cuenca in perioada 6 noiembrie – 13 decembrie cu expozitia ”Naming Things That Do Not Yet Exist” a baimareanului Sebastian Moldovan. Vernisajul acesteia, care va avea loc in 6 noiembrie, va aduce in prim plan instalatii audio-video, obiecte, desene si fotografii, toate sub semnul ”A numi lucruri care inca nu exista”.
Sebastian Moldovan s-a nascut in 1982 la Baia Mare. A studiat la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca si la École Regionale des Beaux-Arts din Nantes. A avut numeroase expozitii personale din 2004, a beneficiat de mai multe burse si stagii, si s-a bucurat de critica favorabila venita din partea mai multor specialisti.
Promovat sub forma ”Realitate sau fictiune”, Festivalul INGRAFICA 2009 (la care colaborarea ICR Madrid a inceput de la prima editie, din 2008) va gazdui propuneri expozitionale inedite, menite sa indemne la reflectia publica asupra gravurii si graficii ca discipline artistice ale secolului 21.
Este primul Festival International de Gravura Contemporana din Spania, iar proiectul este organizat la Cuenca de asociatia non-profit Hablar en Arte, si este destinat dezvoltarii, cercetarii, protectiei si promovarii tuturor activitatilor din domeniul artelor plastice, scenice ori audio-vizuale.
Festivalul isi propune sa aduca in prim plan gravura, pornind de la ideea ca viitorul artei in secolul 21 se afla in obiectele inseriate si in reprezentarea lor multiplicativa in calitate de „vehicule fizice prin care se raspandesc idei”. De asemenea, festivalul urmareste sa promoveze platforma internationala contemporana in domeniul gravurii si tehnicilor sale actuale, dar si integrarea orasului Cuenca in circuitele culturale mondiale de prim rang.
Cuenca este un oras istoric cu multe rezonante artistice, declarat in 1996 Patrimoniu al Umanitatii de catre UNESCO. Spatiu al avangardei artistice spaniole din anii 60, a fost transformat de pictorii Zóbel, Torner, Saura, Millares si Rueda in centrul artei abstracte spaniole. Pentru Festival se aloca spatii publice si private, conventionale si alternative: muzee, sali de fundatii, facultati si centre culturale, piete ori chiar strazi.
Sursa: Agerpres