O masa rotunda cu tema „Facilitarea accesului la finantarea capitalurilor proprii – de la consilieri de incredere la intermediari activi” a avut loc, in urma cateva zile, la Bruxelles. Evenimentul a fost organizat de „SME UNION (Small and Medium Entrepreneurs Union), in cooperare cu ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), UEAPME (European Association of Craft, Small and Medium – sized Enterprises) si EFAA (European Federation of Accountants and Auditors for small businesses).
Seminarul a avut loc in 26 aprilie 2012, in cadrul Parlamentului European, avandu-i ca invitati pe: Roger Havenith (sef al Unitatii de finantare a competitivitatii inovarii si a politicilor de ocuparea fortei de munca de la DG ECFIN), John Holloway, director la Fondul European de Investitii (FEI), Stefano Lunardi de la echipa de retele de consiliere (ANT), Gerhard Huemer, director de politica Economie de la UEAPME, Per-Ove Engelbrecht, seful Unitatii de Inovare a Finantelor si IMM-uri de la DG ENTR.
Reprezentantul SME UNION, Nelu Neacsu, a deschis oficial evenimentul. „Capitalul propriu este relativ nou si un instrument financiar subestimat in Europa. Accesul la finantare este o problema mare cu care se confrunta IMM-urile. Obiectivul principal al acestui eveniment este de a deschide dialogul dintre investitori, IMM-uri, contabili si alti profesionisti, in scopul de a explora starea actuala a fondurilor din Europa si de a stabili baza de discutii fructuoase”, le-a spus el celor prezenti la eveniment.
Importanta investirii fondurilor in afaceri a fost subliniata de Robin Jarvis, cel care a prezidat evenimentul. „Exista o nevoie urgenta de a incuraja atat echitatea externa furnizata de investitori mari, dar, de asemenea si reinvestirea fondurilor in afaceri, precum si de investitii la scara mica „, a mentionat Robin Jarvis.
Un rol important in gestionarea capitalurilor o au consilierii. „Contabili si consilierii au, prin urmare, un rol important de jucat pentru a ajuta companiile sa gestioneze resursele financiare si de a gasi echilibrul corect intre datorie si capitaluri proprii. Cand vine vorba de capital extern, IMM-urile sunt prea mici pentru a fi de interes pentru majoritatea instrumentelor existente.De accea sunt necesare Programele viitoare ale UE pentru perioada 2014 – 2020”, a adaugat Gerhard Huemer, director de politica economica la UEAPME.
Cei prezenti au punctat de asemenea ca finantarea capitalului propriu pentru IMM-uri este un subiect foarte larg, care reflecta, de asemenea, dimensiunea mare a pietei.
„Avem nevoie sa se ia in considerare nevoile financiare ale IMM-urilor in mod corect pentru a evita confuzia intre crestere economica si cea de recuperare. Exemplele concrete oferite in timpul dezbaterii de modul in care intermediarii pot ajuta IMM-urile, au aratat ca acest exercitiu se poate face eficient si la costuri mici: practicienii mici cunosc teritoriul. Invit toti participantii sa se intalneasca din nou peste un an, pentru a evalua realizarile fata de o abordare concreta si pragmatica la aceasta problema complicata”, a concluzionat Federico Diomeda, de la CEO al EFAA.
Toti participantii au convenit ca sprijinul pentru capitalul de risc si investitiile de capital pot, datorita naturii lor specifice, sa fie un mijloc eficient si eficace de realizare a politicilor europene privind cresterea si inovarea.
Specialistii au prezentat apoi in detalii, mecanismele de capitaluri proprii de finantare si a posibilitatilor pe care le pot crea, de afaceri pentru investitori, contabili si alti actori.
Sursa: Doris Uglar