Un eveniment neobisnuit si neasteptat s-a produs in spatiu in cursul zilei de marti, 10 februarie, in jurul orei 18.55 (ora Romaniei). Este vorba despre primul accident spatial, care nu a constat, din fericire, intr-o catastrofa umana – gen Challenger, 1986 sau Columbia, 2003 – ci de coliziunea intre doi sateliti artificiali ai Pamantului in atmosfera terestra. Este primul accident in spatiu de acest fel, chiar oficialii companiei Iridium recunoscand ca asa ceva se poate intampla foarte rar.
Probabilitatea ca un astfel de eveniment sa se produca este foarte mica, dar, totusi, in seara zilei de marti, satelitii Iridium 33 si Cosmos 2251 s-au ciocnit la o altitudine de aproximativ 800 de km deasupra Siberiei, aparatele fiind distruse in impact.
Satelitul Iridium 33 a fost un satelit american care facea parte din reteaua de sateliti cu acelasi nume si carea continea 66 de sateliti folositi pentru comunicare. Mai precis, satelitii Iridium asigura un serviciu de telefonie prin satelit disponibil oriunde pe glob. Satelitii au inceput sa fie lansati in 1997, iar in 1998 a fost inaugurat si serviciul de telefonie.
Initial, in retea trebuiau sa fie 77 de sateliti (numarul atomic al elementului chimic Iridium, cei 77 de sateliti fiind o metafora a celor 77 de electroni ce orbiteaza in jurul nucleulul de Iridium), dar din cauza problemelor economice au fost lansati doar 66. La un moment dat proiectul Iridium era cat pe ce sa fie abandonat si satelitii distrusi. In prezen, serviciul Iridium este activ iar in momentul accidentului satelitul Iridium 33 era functional.
“Space junks” – cum mai sunt numite reziduurile din spatiu – sunt intr-un numar foarte mare (peste 13.000 de obiecte catalogate) si se pare ca deja incep sa creeze probleme. Este trist ca am reusit sa poluam nu doar Pamantul ci deja ne-am extins si in spatiu.
Satelitii Iridium, cei mai luminosi de pe cer
Satelitii Iridium sunt bine cunoscuti astronomilor amatori datorita stralucirii foarte mari pe care o au pe cer. Acesti sateliti produc pentru intervale scurte de timp, de ordinul secundelor, flash-uri de lumina – cunoscute sub numele de Iridium flares – cand magnitudinea aparenta a satelitilor poate ajunge pana la -8.
De precizat ca magnitudinea aparenta exprima pe o scara inversa stralucirea aparenta a astrilor. Astfel, Soarele are magnitudinea -27.73, Luna Plina -12.6 si planeta Venus -4.5. Dupa cum se vede magnitudinea aparenta de -8 face din satelitii Iridium obiecte importante de observat.
De obicei, astronomii isi iau predictiile pentru sateliti Iridium in fiecare seara cand ies la observatii. Este foarte frumos ca de 1-2 ori pe noapte sa vezi o „steluta miscatoare” care straluceste atat de puternic incat produce chiar si umbre obiectelor. Mai mult, datorita stralucirii foarte mari, satelitii Iridium pot fi observati si ziua.
Pentru observarea satelitilor Iridium este recomandat site-ul Heavens-Above. Trebuie doar sa introduceti locatia din care se fac observatiile si veti putea observa cu succes sclipirile puternice ale satelitilor Iridium.
Din nefericire, nu vom mai putea observa niciodata un flare al satelitului Iridium 33. Acesta s-a putut observa pentru ultima data din Romania in seara zilei de 15 decembrie 2008 cand a avut la stralucirea maxima a avut magnitudinea de -4.
ALTE INFORMATII DESPRE SPATIU SI EVENIMENTE ASTRONOMICE GASITI AICI…
Sursa: Sorin Hotea