Astăzi a avut loc ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative, care va păstra vie memoria victimelor Holocaustului. Comemorându-i pe evreii care au trăit în ,,Ţara Lăpuşului’’ şi au fost ucişi, nu pentru faptele lor, ci pentru că erau evrei.
În anul 1885 în Târgu Lăpuş trăiau aproximativ 500 de evrei şi au construit în acest loc o mare sinagogă. Comunitatea evreiască a contribuit decisiv la dezvoltarea comerţului şi industriei. După Dictatul de la Viena (1940) , situaţia evreilor din nord- vestul Transilvaniei s-a înrăutăţit. Starea de spirit antisemită era prezentă peste tot. Afacerile evreilor au fost închise.
Ziua de 4 mai 1944 a fost începutul Holocaustului pentru evreii din Târgu Lăpuş. Au fost închişi în sinagogă, iar a doua zi au fost duşi la Dej, în ghetoul din pădurea Bungăr. De aici au fost deportaţi de administraţia horthystă în lagărele naziste de concentrare şi exterminare Auschwitz – Birkenau, de unde puţini s-au întors.
Despre Auschwitz s-au scris multe cărţi, s-au pus multe întrebări…Ce s-a intâmplat acolo? Cum a fost posibil?
„Nu vă întrebaţi unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebaţi-vă unde a fost omul! Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate.”- Elie Wiesel.
Max Steinmetz este un supraviețuitor al Holocaustului, născut în Târgu Lăpuş, iar în prezent lucuieşte în S.U.A. Inițiativa instalării plăcii comemorative a aparținut doamnei Amy McDonald, profesor de științe sociale la Liceul Shades Valley din Birmingham, Alabama, S.U.A, care a publicat o carte despre viața lui Max Steinmetz- „Determinat să supraviețuiesc”.