Filiala Nord Vest a Ordinului arhitectilor din Romania, in colaborare cu Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare organizeaza lansarea cartii arhitectului baimarean Marius Miclaus „2793 – Gradina cu Vise, Bastionul Theresia din Timisoara”. Evenimentul va avea loc vineri, 05 decembrie 2014, la ora 15.00, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu ” din Baia Mare.
Conform informatiilor furnizate de Ordinul Arhitectilor din Romania
Filiala Teritoriala Nord-Vest, volumul deschide sipetul in care au fost depozitate informatii şi date nepublicate despre interventia asupra Bastionului Theresia, monument (aflat pe lista nationala la numarul LMI/TM/II/m/ A-06103.03-1723-1730) in perioada 2003-2011 pe parcursul celor 2793 de zile.
In imaginarul colectiv Bastionul Theresia este perceput ca un spatiu important al Timişoarei, intr-o stransa legatura cu influenta austriaca asupra arhitecturii oraşului şi implicit, asupra istoriei acestuia, cu atat mai mult cu cat este ultima parte din sistemul de aparare Vauban, format din noua astfel de bastioane, definitivate ca mecanism de aparare in jurul anilor 1730. Lipsa informatiilor referitoare la interventiile asupra monumentului din anii 1969-1970 a fost determinantul fundamental şi, evident, acesta a dus la cercetari amanuntite asupra interventiilor respective – atat a celor structurale, cat şi de suprafata.
Documentarea minima asupra a ceea ce s-a realizat in aceşti opt ani, din faza de proiect pana in cea de executie (chiar daca nu au fost finalizate toate lucrarile), este un alt aspect important al demersului de publicare a acestui volum. Cateva pozitii critice vor sublinia, poate, eventuala imbunatatire a apropierii fata de monumente in particular. Nu in ultimul rand, prezentarea adesea eronata in mass media locale sau folosirea in mod neadecvat a spatiilor publice a determinat echipa de proiect sa aştearna aceste cateva repere intre copertele de hartie manuala…
Majoritatea materialelor prezentate au fost preluate, pentru autenticitate, direct din fazele de proiect inaintate autoritatilor. Notite, inscrisuri, schite scanate sau fotografii de pe şantier vor introduce cititorul in universul aparent abstract şi complicat al demersului. Textele realizate de participantii la proiect au fost inserate in asociatie cu seturi de imagini, schite şi analize efectuate in diverse etape. Cu alte cuvinte, lucrarea işi propune sa fie una practica, de prezentare a unei cronici a fazelor prin care a trecut proiectul, adica, intr-un fel, o biografie a sa. Volumul işi doreşte, de asemenea, sa sublinieze importanta multidisciplinaritatii intr-un domeniu in care intotdeauna vom avea multe de invatat.
Prezinta Dr. Teodor Ardelean si Arh. Stefan Paskucz
Marius Miclaus este arhitect. Intre 1997 si 2010 a predat cursuri de Teoria Arhitecturii si proiectare in Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara. in 2014 este profesor invitat la Universitatea Sapienza din Roma.
Din 1998 activeaza in diverse functii in organizatii profesionale cum ar fi – Asociatia arhitectilor“Timisoara”, Ordinul Arhitectilor din Romania, iar intre 2004 si 2008 a fost vicepresedinte al Uniunii Arhitectilor dinRomania.
Coordoneaza din 1996 studioul de arhitectura Archaeus, cu care a cistigat diverse concursuri de arhitectura si urbanism, nationale sau internationale, lucrarile fiind publicate in Spania, China, India, Slovacia, Grecia…etc.
In perioada 2000-2005 a coordonat si coorganizat programul “Restaurarea suprafetelor de arhitectura” finantat de catre UNESCO – UVO ROSTE Venice Office, program dedicat masteranzilor in restaurare din Est-ul Europei. Din 2012 esteinscris la scoala doctorala din Timisoara.
Din 2010 este presedintele Fundatiei Archaeus cu care deruleaza citeva programe internationale printre care – Dealu Cerului Projekt, Peripatetica (coorganizator) sau Borangic. In 2014 a absolvit Masterul de Yacht Design in cadrul Politecnico di Milano.
Lucrari finalizate in ultimii ani – Extindere Spitalul Carol Davila/ Premiul I in cadrul Concursului International din 2005, Reabilitarea Bastionului Theresia/ Premiul I in cadrul Concursului National din 2003 (medalie la Bienala de arhitectura BNAB 2012 pentru spatiu public).
Sursa: Emm