Vezi VIDEO
Biserica cu hramul “Sfintii Mihail si Gavril” din Valenii Somcutei a gazduit, sambata, 6 decembrie, un concert de colinde, fiind pentru prima data cand se organizeaza un astfel de eveniment in localitate. De altfel, dupa cum a declarat Florin Talpos, primarul orasului Somcuta Mare, se incearca organizarea de evenimente culturale nu doar in oras ci si in localitatile apartinatoare.
“In seara asta am colindat cu totii, ati colindat si dumneavoastra, am colindat si noi. Pentru ca, pentru prima data, ne-am inteles sa il facem (festivalul n.r.) afara, sa iesim putin din tipar si sa nu il facem la Somcuta. Si ne-am inteles sa incepem in acest an in Valeni”, a spus primarul Florin Talpos.
Primii care au intrat in scena au fost colindatorii de la Clubul Copiilor din Somcuta Mare, care, instruiti de Ionel Cotet, au pus in scena un obicei de colindat din Chioar. Ei au pastrat latura traditionala, interpretand colinde vechi, iar gazda i-a rasplatit asa cum se facea altadata, cu coci si mere.
A fost randul coristilor sa evolueze, spectacolul fiind deschis de membrii Corului Barbatesc din Valenii Somcutei, dirijor Razvan Pasca. Evolutia lor poate fi considerata si o repetitie pentru festivalul interjudetean de muzica sacra “Cu noi este Dumnezeu” de la Orastie, la care vor participa sambata, 13 decembrie.
Prezentatorul festivalului, Ioan Buda Tetu, a introdus apoi in scena, pe rand, celelalte coruri participante: “Euphonia” din Tamaia (dirijor Cosmin Lauran), “Theotokos” din Dumbravita (dirijor Bogdan Matei), “Buciumenii Chioarului” din Buciumi (dirijor Gabriela Ion), “Glasul Chioarului” din Somcuta Mare (dirijor Iustin Podareanu) si Corul Barbatesc din Finteusu Mare (dirijor Andrei Dragos). Atat coristii cat si organizatorii au fost felicitati de catre gazda evenimentului, preotul paroh Florin Lupse.
“Sa le rasplateasca Dumnezeu pentru toata osteneala si pentru gandul cel bun de a ne darui de Sfantul Nicolae aceasta mare bucurie a prezentei in mijlocul nostrum a unor coruri atata de talentate. Pentru frumusetea colindelor, felicitam toti coristii si pe dirijorii acestora, care duc greul prestatiei artistice”, a spus preotul Lupse.
Majoritatea corurilor participante au fost infiintate in urma cu zeci de ani, unele avand insa o vechime de peste 100 de ani. Cel mai vechi este corul din Somcuta Mare, infiintat in 25 iunie 1889, iar cel mai nou cor participant a fost cel din Dumbravita, care a luat nastere in urma cu doar patru ani.
Evolutia lor a fost apreciata de spectatori, fiind rasplatita cu ropote de aplauze. Intre cei ce au apreciat recitalul de colinde a fost si preotul Cristian Stefan, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.
“Trebuie sa aducem felicitari organizatorilor, pentru ca, iata, si la nivel rural se pot organiza lucruri atat de frumoase. Am putea sa spunem o constatare, ca incetul cu incetul, parca aceste coruri din mediul rural le depasesc pe cele din mediul urban, pentru ca acolo se inmultesc bisericile, toti doresc sa aiba coruri la biserici dar nu exista baza de selectie care exista la sate”, a spus preotul Cristian Stefan, consilier cultural la Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului.
La finalul concertului, toti coristii participanti au cantat impreuna o colinda. Dupa colinde a fost rostita o “multumita”, asa cum cere traditia, iar apoi coristii au primit rasplata pentru prestatia lor. Au fost invitati la caminul cultural din localitate, unde tocmai au fost finalizate lucrarile de renovare.
Sursa: Ioan Valenasu