Operele complete ale lui Nicolae Steinhardt, cuprinzand atat lucrarile de dinaintea intrarii in monahism, cat si cele de dupa acest moment, publicate de Editura Polirom, vor fi lansate in premiera in Baia Mare, in cadrul unui eveniment special la care este asteptat inclusiv Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
La aproape o suta de ani de la nasterea lui Nicolae Steinhardt si la doua decenii de la moartea sa, Polirom a editat impreuna cu Manastirea „Sfanta Ana” Rohia integrala operei carturarului, care cuprinde peste 20 de volume. Noile editii, cartonate, ingrijite de specialisti in opera lui Steinhardt, au o prezentare grafica de exceptie si contin studii introductive consistente.
Lansare in prezenta mitropolitului Bartolomeu
Prima lansare a seriei de autor va avea loc miercuri, 30 iulie, ora 13.00, la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu”, din Baia Mare, la o zi dupa comemorarea de la Manastirea „Sfanta Ana” Rohia a lui N. Steinhardt. La eveniment vor prezenta I.P.S. Bartolomeu Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, P.S. Justinian Episcopul Maramuresului, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Silviu Lupescu, Virgil Bulat, George Ardeleanu, Florian Roatis si Stefan Iloaie. Intilnirea va fi moderata de protos. Macarie Motogna.
Primele cinci volume ale noii serii vor putea fi gasite in librarii in curand in librarii. Intre acestea se numara tomul masiv de publicistica steinhardtiana interbelica intitulat ”Articole burgheze”, editat de Viorica Niscov, dar si un CD distribuit impreuna cu volumul de predici ingrijit de Stefan Iloaie, ”Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta”, cu Predica la Duminica Ortodoxiei
Profesori, filosofi si preoti in colectivul redactional
Din colectivul redactional fac parte universitarul George Ardeleanu, autorul unei stralucite lucrari de doctorat consacrate lui Steinhardt, Virgil Bulat, primul editor al Jurnalului fericirii (impreuna cu Virgil Ciomos), Florin Roatis, ingrijitor al mai multor inedite publicate in Caietele de la Rohia, pr. Stefan Iloaie, ingrijitorul volumului de omilii Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si protos. Macarie Motogna, ingrijitor al seriei de autor din partea Manastirii „Sfanta Ana” Rohia.
Seria de autor va cuprinde atat operele de tinerete, incepand cu articolele publicate in presa interbelica, cu volumul de debut din 1934, ”In genul…tinerilor”, si teza de doctorat, ”Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Léon Duguit”, publicata in 1936, cat si operele publicate dupa 1964, cand N. Steinhardt este eliberat din inchisoare.
Restituirea operei monahului Delarohia
”Nadajduim ca in acest fel oferim publicului larg imaginea completa si complexa a monahului Delarohia: criticul literar, eseistul, scriitorul, evreul convertit la crestinism ortodox, monahul-carturar, ca un posibil – ba chiar un necesar – model de urmat pentru tineri, oameni de cultura, teologi si chiar crestini simpli, marturisea, in argumentul la noua editie a Jurnalului fericirii”, a spus arhiereul vicar Justin Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”, prin initiativa caruia a putut fi pus in practica proiectul integralei Steinhardt.
Silviu Lupescu, directorul general al Polirom, a spus ca initiativa Manastirii „Sfanta Ana” Rohia de a propune editurii Polirom spre publicare seria de autor este una salutara in recuperarea operei monahului-carturar. ”Nu stiu daca indiferenta, nepasarea, lipsa strategiilor sau alte motive ne-au adus in situatia de necrezut ca astazi cultura noastra nu beneficiaza de suficiente editii ale operelor autorilor romani. Le putem numara pe degete. Or, facand lucrurile de azi pe miine, neglijindu-ne marii scriitori si oameni de cultura, in curind vom fi, spiritual, tot mai saraci. E o situatie paradoxala, greu de regasit in alte tari. Cu atat mai mult, initiativa de a publica operele uneia dintre figurile luminoase si complexe ale culturii noastre, cum este N. Steinhardt, mi se pare admirabila”, a declarat Silviu Lupescu.
Viata si opera lui Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt s-a nascut la Bucuresti, pe 29 iulie (stil vechi) 1912. Si-a facut debutul publicistic foarte de timpuriu, in revista Liceului “Spiru Haret”. Si-a luat bacalaureatul in 1929 si tot atunci a inceput sa frecventeze cenaclul „Sburatorul”. In 1932 si-a luat licenta in Drept, iar in 1936 si-a luat doctoratul in acelasi domeniu.
In 1934 a inceput sa colaboreze la ”Revista burgheza” si a publicat sub pseudonimul Antisthius volumul parodic ”In genul…tinerilor”. Impreuna cu Emanuel Neuman, a publicat in 1935 studiul ”Essai sur une conception catholique du Judaďsme” iar in 1937 – ”Illusions et réalités juives”. A colaborat la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale.
Dupa razboi, a publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. A refuzat sa colaboreze cu noul regim. In 1960, a fost anchetat, apoi condamnat in ”lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. A fost incarcerat in inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud.
Eliberat in august 1964, a revenit dupa cativa ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972, a terminat prima versiune a capodoperei sale, ”Jurnalul fericirii”. A publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sunt puternic cenzurate. Monah din 1980, a ramas activ pe terenul eseisticii si al criticii. S-a stins din viata la 30 martie 1989.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult