Ziua internationala a muzeelor se aniverseaza in jurul datei de 18 mai, actiunile desfasurandu-se pe parcursul unui weekend sau al unei saptamanii. Legata de acest eveniment are loc Noaptea Europeana a Muzeelor, aflata la cea de-a 11-a editie, manifestarile la nivel european avand loc pe 16 mai. In acest an si-au anuntat oferta de gratuitate peste 1.300 de muzee din Franta si aproximativ 3.400 din Europa, potrivit nuitdesmusees.culture.fr.
Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment international initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta. Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM) sunt principalii sustinatori ai Noptii Europene a Muzeelor. Tema lansata pentru celebrarea Zilei internationale a muzeelor in 2015 – „Muzeele pentru o dezvoltare durabila a societatii” – recunoaste rolul muzeelor in sensibilizarea opiniei publice cu privire la necesitatea de a fi mai putin risipitori, mai cooperanti si de a utiliza resursele intr-un mod care sa respecte sistemele vii pentru a avea o societate durabila. Aducerea muzeelor in prim-planul acestui model de societate de catre tema zilei are drept scop incurajarea constientizarii intregii societati cu privire la consecintele actiunilor umane asupra planetei noastre si asupra necesitatii de a schimba complet modelul economic si social al societatii globale, dupa cum se mentioneaza pe icom.museum.
Este un eveniment anual menit sa intemeieze si sa consolideze relatiile de cooperare dintre muzee, profesionistii acestora si public. Muzeele au un potential unic in abordarea diferitelor culturi, constituindu-se intr-un loc predilect pentru intelegerea lor aprofundata intr-o maniera interdisciplinara, dar si in ceea ce priveste sensibilizarea oamenilor iubitori de cultura din intreaga lume.
In fiecare an, Ziua internationala a muzeelor aduna o participare a unui numar tot mai mare de muzee din intreaga lume. In 2014, 35.000 de muzee din 140 de tari au organizat manifestari dedicate zilei. Marcandu-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa si Asia, acest eveniment international si-a confirmat popularitatea, potrivit site-ului imd.icom.museum.
In Romania, in acest an manifestarile prilejuite de Noaptea Muzeelor se desfasoara pe 16 mai, in noaptea de sambata spre duminica, actiunile desfasurandu-se si in cursul zilei. In fiecare an, tot mai multe evenimente sunt organizate atat in Bucuresti, cat si in celelalte orase ale tarii. In Capitala participa la acest eveniment, anul acesta, aproximativ 30 de muzee si 20 de organizatii culturale care vor fi deschise in Noaptea Muzeelor, propunand publicului un program divers de evenimente, care va include expozitii, ateliere pentru copii, concerte, proiectii de filme, spectacole de balet si pantomima.
Consiliul International al Muzeelor (International Museum Day – IMD) a instituit Ziua internationala a muzeelor, in 1977, in cadrul celei de-a 12-a Adunarii Generale, pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la rolul muzeelor in dezvoltarea societatii. Comitetul consultativ al IMD alege in fiecare an tema pentru desfasurarea evenimentului. Cu mai bine de 32.000 de membri, reprezentand 136 tari si teritorii, Consiliul International al Muzeelor este, in felul sau, o imagine perfecta a unei comunitati multiculturale si interdisciplinare.
Citeste si:
NOAPTEA MUZEELOR – Program pentru toate categoriile de public, la Complexul Astronomic Baia Mare
NOAPTEA MUZEELOR – Programul Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara in 16-17 mai
NOAPTEA MUZEELOR – „Lumini minerale” la Muzeul de Mineralogie
NOAPTEA MUZEELOR – Programul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures in zilele de 16-17 mai
NOAPTEA ALBA – Programul Muzeului Judetean de Arta Centrul Artistic Baia Mare
Sursa: Agerpres