Personalitatea complexa a scriitorului si monahului Nicolae Steinhardt va fi evocata in 21 octombrie la Iasi. Discutiile la care vor participa preoti, oameni de cultura si cadre universitare se vor desfasura in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Manastirea „Sfanta Ana” Rohia si Editura Polirom vor organiza la Iasi, marti, 21 octombrie, incepand cu ora 14.00, un eveniment cultural special, ocazie cu care se vor purta discutii despre personalitatea complexa a scriitorului si monahului Nicolae Steinhardt. La dezbateri vor fi prezenti arhimandritul Macarie Motogna, de la manastirea “Sfanta Ana” Rohia, conf. univ. dr. Florian Roatis, Facultatea de Litere, Centrul Universitar de Nord Baia Mare.
De asemenea printre invitati se numara: preotul Constantin Sturzu, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, preot, prof. univ. dr. Stefan Iloaie, Facultatea de Teologie Ortodoxa, Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Antonio Patras, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iasi si conf. univ. dr. George Ardeleanu, Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti.
Cu acest prilej, va avea loc si prezentarea seriei de autor editata de Polirom si Manastirea „Sfanta Ana” Rohia, in care au aparut pana in prezent 16 volume. Publicarea seriei complete a operelor steinhardtiene a inceput sa fie realizata de manastirea “Sfanta Ana” Rohia si Editura Polirom, in 2008. In 2012, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea Monahului Nicolae Delarohia (29 iulie 2012), Polirom a editat o varianta inedita a “Jurnalului fericirii” dupa manuscrisul aflat la Manastirea „Sfinta Ana”, Rohia.
Nicolae Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului „Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul „Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept. In 1934 incepe sa colaboreze la „Revista burgheza” si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic „In genul… tinerilor”. Isi ia doctoratul in Drept in 1936.
Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim. In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud.
Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, „Jurnalul fericirii”. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sunt puternic cenzurate. Monah din 1980, ramane activ pe terenul eseisticii si al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.
Sursa: Emm