Vezi VIDEO
Eclipsa partiala de soare a starnit interesul si curiozitatea a sute de baimareni, in special tineri, care au dorit sa urmareasca fenomenul astronomic. Catedra de astrofizica si astronomie a Colegiului National „Vasile Lucaciu” a scos cele patru telescoape din dotare in curtea liceului pentru ca toti cei care doresc sa poata vedea fazele eclipsei. Sarbatoare a fost si la Complexul astronomic, unde s-a pregatit atat un telescop cat si filtre speciale pentru a observa fazele eclipsei. Fenomenul a fost cu atat mai spectaculos cu cat s-a produs in contextul echinoctiului de primavara.
Faza partiala s-a observat din Europa, nordul Africii si vestul Asiei, iar in Nordul extrem eclipsa a fost una totala. Fenomenul a inceput la ora 9.46 pe coasta Insulelor Feroe. La noi in tara, debutul a fost in jurul orei 10. 45, atunci cand discul lunar a fost tangent cu cel solar, iar in jurul orei 11.50 gradul de acoperire a Soarelui a fost de 50%.
La Colegiul National „Vasile Lucaciu”, elevii au uitat de ore si au stat la coada sa se uite, prin telescoapele scolii, cum luna musca din soare.
„E interesant. E pe jumatate acoperit soarele. Nu am mai urmarit pana acum o eclipsa,” a spus Helga, eleva a colegiului baimarean. Colegul ei Iuliu este pasionat de astronomie si cunostintele sale dovedesc acest lucru: „Avem mai multe telescoape disponibile, se vede diferit prin toate. E foarte interesant. In momentul de fata, eclipsa e cam 50% si se vede minunat. Decat sa te uiti numai cu ochelari, este mult mai frumos, este alt sentiment.”
„Am pregatit, dupa cum vedeti, patru telescoape si un aparat foto cu care fotografiem eclipsa. Si ne-am gandit sa dam sansa cat mai multor copii sa urmareasca acest eveniment astronomic important”, a spus Lucian Stoian, profesor de fizica la Colegiul National „Vasile Lucaciu”.
Interes maxim a fost si la Centrul Astronomic Baia Mare. Tinerii veniti in numar mare si-au adus cu ei ochelarii de eclipsa sau mastile de sudura, pentru a urmari disparitia partiala a soarelui de pe bolta cereasca.
Diferitele faze ale eclipsei au putut fi urmarite si din cupola Planetariului, unde specialistii au pregatit o simulare realizata cu noul aparat. Punctul maxim al eclipsei a fost la ora 11:50, cand 62% din discul solar a fost acoperit de umbra selenara.
„Eclipsa este, de fapt, totala, dar faza de totalitate se vede din insulele Feroe si o insulita alaturata. Foarte putini dintre pamanteni vad faza de totalitate a unei eclipse. Pe masura ce ne apropiem de zona tarii noastre, totalitatea incepe sa descreasca, trece in eclipsa partiala. La Londra avem 85% acoperit soarele, la Baia Mare 62%, iar la Bucuresti 54%”, dupa cum a informat Ovidiu Ignat, directorul Centrului Astronomic.
Eclipsa partiala a coincis si cu echinoctiul de primavara. Dublul eveniment se intampla foarte rar si putem considera un privilegiu ca l-am trait.
Ovidiu Ignat a explicat ca: „Aceasta zi marcheaza inceputul primaverii in emisfera nordica si a toamnei in emisfera sudica. Soarele se afla la intersectia a doua linii importante pe bolta cereasca: ecliptica si ecuatorul ceresc. Astazi este singura zi in care soarele rasare exact la Est si apune exact la Vest.”
Din acest moment ziua, in emisfera noastra, va fi mai lunga decat noaptea. Ultima coincidenta de acest gen, in care echinoctiul si o eclipsa de soare sa se intample dateaza din anul 1662, conform datelor detinute de catre cei de la Observatorul Astronomic.
Urmatoarea eclipsa de soare vizibila de la noi din tara va avea loc abia in 2020, dar va fi mult mai mica decat aceasta. Iar una la fel de semnificativa vom mai vedea doar in 2027.
Sursa: Sonia Rajnita