Un simbol al catolicismului si romanismului din Transilvania, primul periodic in limba romana tiparit in Baia Mare, la initiativa pr. dr. Vasile Lucaciu, a inviat zilele trecute, dupa mai bine de un secol de la lansare. De data aceasta initiatorii demersului editorial sunt tinerii studenti ai Institutului Teologic Greco-Catolic „Ep. dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, care au relansat lunarul „Revista catolica”.
Primul numar al revistei fondate de parintele Vasile Lucaciu a aparut in septembrie 1885 in Satu Mare, iar dupa un an, din octombrie 1886, s-a tiparit in atelierele lui Michail Molnar din Baia Mare, devenind primul periodic in limba romana din oras.
Dupa 124 de ani, primul numar din noua serie a revistei a vazut lumina tiparului in data de 1 iunie 2009 la editura si tipografia „Galaxia Gutenberg” din Targu Lapus, cum s-ar spune tot „in exil”.
Revista are 30 de pagini, in care se regasesc articole variate, distribuite in sectiunile: Omiletica, Biserica si Istorie, Biserica si Cultura, Biserica si Familie, Spiritualitate, Ecumenism, Pelerin prin Dieceza, Evenimente, iar pe final s-a rezervat deja o pagina speciala sub genericul Posta Redactiei, in speranta ca demersul editorial va avea succes si vor exista numeroase reactii din partea cititorilor.
Relansarea vine ca un act de curaj in aceasta perioada de criza mondiala ce aminteste de conditiile vitrege pe care a avut de le infruntat fondatorul revistei in urma cu peste un secol. Daca atunci Vasile Lucaciu a trebuit sa faca fata in primul rand presiunilor politice, acum provocarea e doar de natura economica.
Daniel Pop, redactorul-sef al seriei noi, are de partea sa entuziasmul unei echipe redactionale tinere si sprijinul indrumatorilor spirituali.
Din colectivul de redactie fac fac parte redactorii Bogdan Cornestean, Daniel Bud, Radu Viman, tehnoredactorul Ioan Alexandru Mititean, fotoreporterul Anton Dobrican si colaboratorii Adrian Negrea, Andrei Ciaba, Andrei Szilveszter, Czibere Virgil, Sandu Cret, Gabriel Beskid, George Nicoara, Ionut Mesaros, Marian Susa si Mihai Marina, colaboratorul de specialitate Dorin Stef.
Binecuvantarea necesara la inceput de drum a dat-o parintele rector Mircea Manu, care in cele cateva cuvinte de pe prima pagina a revistei le insufla tinerilor vocatia apostolatului.
Exista unele imperfectiuni de redactare si tehnoredactare, firesti etapei de debut, dar surprinde in mod placut maturitatea subiectelor propuse spre dezbatere: libertatea si limitele ei, raportul dintre dragoste si casatorie, exodul parintilor in strainatate si singuratatea copiilor uitati acasa, complexitatea trairii credintei in contextul actual si asa mai departe. Merita incurajate si abordarile jurnalistice din sectiunile Pelerin prin Dieceza (fotoreportaj, interviuri, agenda de evenimente).
In noul format, „Revista catolica” isi propune sa fie principalul mijloc de informare a Eparhiei Greco-Catolice din Maramures si, totodata, vocea credinciosilor din aceasta comunitate.
Revista costa 3 lei si poate fi procurata prin intermediul parohiilor greco-catolice din judet.
Sursa: Dumitru Maris