Un eveniment editorial a avut loc la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare la sfarsitul acestei saptamani, cand tanara de numai 23 de ani Isadora Dunca si-a facut debutul in randul autorilor de filosofie. A fost un dublu eveniment pentru baimareanca, pentru ca lansarea lucrarii ”Politica si metapolitica la Platon” a avut loc in aceeasi zi in care aceasta si-a aniversat ziua de nastere. Cartea reprezinta lucrarea de licenta a Isadorei Dunca, absolventa in 2008 a sectiei de filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si care in prezenta studiaza Dreptul, tot la institutia de invatamant de pe malul Somesului.
Autoarea ”Politicii si metapoliticii la Platon” i-a avut aproape pe parintii ei, doi profesori reputati de filosofie. La randul lor, conf. univ. dr. Daniela Dunca si prof. univ. dr. Petru Dunca, decanul Facultatii de Litere a Universitatii de Nord Baia Mare, au publicat mai multe studii de filosofie si antropologie.
Isadora Dunca a precizat ca studiul aparut la editura Lumen din Iasi a fost selectat din mai multe lucrari de licenta ale absolventilor de filosofie. Ea a spus ca i-a placut inca din liceu opera lui Platon, citind Republica si alte scrieri ale filosofului antic grec inca pe vremea cand invata la Colegiul National ”Mihai Eminescu” din Baia Mare. Din acest motiv a ales acelasi subiect si pentru licenta, chiar daca a fost avertizata ca nu ii va fi usor.
De altfel, asistentul universitar de la catedra de Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Vasile Bob, prezent la lansare, a spus ca trebuie sa ai mult curaj, chiar un dram de nebunie sa te apuci sa scrii despre Platon. ”Exegeza pentru acest autor este imensa. Sa scrii acum despre opera lui Platon este un risc si reprezinta chiar o doza de nebunie. Prin urmare, am o sfiala sa vin cu interpretari pentru ca este foarte greu sa scrii despre Platon”, a spus acesta.
Opinia tuturor a fost aceea ca demersul trebuie continuat, iar profesorul Stefan Visovan care a vorbit despre lucrarea ”Politica si metapolitica la Platon” chiar i-a urat acesteia sa nu lase mult timp sa treaca pana la urmatoarea aparitie editoriala.
In mod firesc, emotiile cele mai mari le-au avut parintii tinerei autoare. Mama, Daniela Dunca, a incercat sa fie cat mai obiectiva, spunand ca a trebuit sa invete acest lucru fata de fiica sa pentru ca i-a fost nu doar profesoara, ci si diriginte. ”O felicit chiar daca pot fi acuzata de subiectivism. Este o ipostaza delicata pentru mine, dar nu pot decat sa ma bucur pentru aceasta clipa si sa spun ca pentru noi toti cei adunati aici este un moment special pentru ca in vreme ce unele partide isi lanseaza candidatii, noi lansam o carte”, a spus Daniela Dunca, facand referire si la opera lui Platon, care si-a inchipuit un stat ideal in care sa domine virtutea. Daniela Dunca i-a dat un sfat fiicei sale, precum si prietenilor Isadorei, indemnandu-i ca in lupta cu anonimatul sa faca ce stiu mai bine si sa iasa invingatori.
Decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare, Petru Dunca, si-a depasit emotiile inerente si a luat cuvantul la lansarea de carte a fiicei sale, dezvoltand in scurtul sau discurs o idee pe care a prezentat-o si profesorul universitar Vasile Musca de la catedra de Filosofie a UBB Cluj in ”Cuvantul insotitor” al lucrarii. Petru Dunca a vorbit despre importanta bibliotecii intr-o casa.
Vasile Musca a scris ca Noica de cate ori intalnea un tanar care promitea a fi ceva, il supunea unei adevarate anchete, intreband ce fac parintii, daca sunt sau nu intelectuali si altele asemenea. ”Nu am priceput un timp sensul acestei intrebari, apoi, totusi, m-am dumirit. Nu era altceva decat faptul ca, fiind crescut intr-o familie de intelectuali, respectivul tanar a avut sansa de a face mai repede cunostinta cu lumea cartilor”, a explicat profesorul clujean.
Pornind de aici, Petru Dunca a accentat importanta cartii. ”Impreuna cu Daniela, cata vreme eram studenti la Iasi, am tot adunat carti, pe care le-am mutat cu mare greutate in satele prin care am predat si apoi ne-au insotit in Baia Mare, iar in timp am construit nu o biblioteca, ci doua biblioteci, care au fost tot timpul la indemana Isadorei”, a spus el. Acesta a concluzionat ca ”biblioteca nu o construim pentru noi, ci pentru cei care ne urmeaza”, lucru perfect stiut de cei care pretuiesc valoarea unei carti.
Sursa: Meda Muntean