Vezi FOTO
O zi intreaga s-a muncit… ca pe santier langa fosta catedrala ortodoxa de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare, unde un mastodont si-a intins bratul de fier pana la aproape 60 de metri inaltime, chiar in varful turlei bisericii. In varful bratului automacaralei era legata o cusca metalica cu un muncitor inauntru, urcat la cer cu un scop precis: sa indrepte crucea de pe Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” ce in ultimii ani s-a inclinat periculos, punand in primejdie trecatorii. Munca a fost mai dificila decat s-au asteptat preotul si reprezentantii firmei angajate sa execute lucrarea, pentru ca uriasa cruce a trebuit coborata de pe turla lacasului de cult. Operatiunea a fost una aparte, pentru ca rar se intampla sa fie data jos crucea de biserici, restaurarile facandu-se poate doar o data la 100 de ani.
Preotul paroh al Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, Andrei Costinas, s-a gandit de mai multa vreme sa indrepte crucea de pe turla, care risca sa intre in concurenta cu turnul din Pisa, tinand cont de gradul tot mai accentuat de inclinare. El a discutat cu mai multe firme, insa nu a gasit una care sa aiba si utilajele necesare unei asemenea interventii, fiind vorba de lucru la mare inaltime. Salvarea i-a venit de la un credincios, patron al unei firme de constructii, care i-a spus ca il poate ajuta pentru ca are o automacara potrivita.
Preot si constructor s-au intalnit, iar marti, 29 septembrie, s-au apucat de treaba. Inca de la primele ore ale diminetii, imediat dupa slujba, o automacara uriasa a fost trasa in fata fostei catedrale si s-au inceput probele. Munca nu a fost deloc usoara, iar la un moment dat s-a adus un brat suplimentar, pentru ca muncitorul din cusca metalica sa poata fi urcat pana in dreptul crucii. S-a muncit toata ziua, aproape fara intrerupere si in conditii neobisnuite, iar la finalul zilei biserica a ramas fara cruce, aceasta fiind coborata la pamant dupa ce un veac a stat neclintita, dar inclinata pe turla.
Ioan Nicoara, soferul de pe automacara, a spus ca desi a parut o misiune dificila, nu a fost deloc asa. El a precizat ca singurul lucru mai problematic a fost spatiul stramt de manevra pentru bratul utilajului. Barbatul a declarat ca isi stapeneste bine mastodontul, iar lucrari similare a avut in aproape toata tara. Acesta este foarte mandru de automacara, despre care a spus ca este singura din judet care poate ajunge la o inaltime de 60 de metri si are o capacitate maxima de ridicare de 50 tone. Automacaraua, care costa aproximativ 550.000 de euro, a fost adusa din Germania.
Lucrarile de reparatii la crucea de pe lacasul de cult au fost supravegheate cu atentie de preotul Andrei Costinas. Acesta si-a petrecut cam toata ziua uitandu-se cu insistenta la cer, spre barbatul care a muncit sa dea jos masiva cruce. A putut rasufla usurat doar spre seara, cand aceasta a fost data jos in siguranta. Grijile au continuat, pentru ca de azi, 30 septembrie, a urmat partea a doua: restauratul crucii, reparatiile la turla si remontarea crucii la locul ei.
Crucea de pe fosta catedrala, aflata la circa 50 de metri inaltime, a inceput sa se incline cu aproape 20 de ani in urma, dar in ultimii 3 ani situatia s-a agravat, potrivit spuselor preotului paroh Andrei Costinas. El a spus ca lucrarile nu mai suportau amanare pentru ca, din cauza inclinatiei, crucea putea sa cada oricand de pe biserica, fie in curtea cimitirului, fie direct pe trotuar. ”Doamne, pazeste de rau!”, a spus parintele, care a adaugat ca in conditiile date oricand se putea inregistra o tragedie.
Crucea a fost montata cu 100 de ani in urma, iar trecerea timpului a afectat materialele folosite la sustinerea si fixarea acesteia. Preotul Andrei Costinas a spus ca lemnul principal de care era fixata crucea s-a macinat in timp din cauza vechimii si a intemperiilor vremii. De asemenea, crucea era prinsa intr-un singur bolt de acel lemn si reprezenta un real pericol pentru trecatori.
In ciuda dimensiunilor mari ale crucii – 4 metri in lungime si aproximativ 250 de kilograme in greutate, lucrarile de coborare de pe turla s-au desfasurat fara incidente, iar marti, 29 septembrie, spre ora 19.00, acesta a fost adusa la pamant. Muncitorii au evaluat situatia si s-a decis la lucrarile de reparatii sa fie reluate azi, tinand cont de complexitatea lucrarii. Crucea urmeaza sa fie reconditionata inainte sa fie reamplasata pe cupola, iar tinichigeria turlei sa fie refacuta.
O estimare initiala a costurilor lucrarilor de reparatie se ridica la aproximativ 4.000 de lei, cheltuieli care vor fi suportate din banii parohiei. Cheltuielile puteau fi insa si mai mari, dar firma de la care a fost inchiriata automacaraua a facut o reducere de 50% parohiei, dupa cum a spus parintele. El nu a putut sa spuna cat de rapid va fi terminata lucrarea, dar a aratat ca e bine ca aceasta sa fie de calitate astfel incat doar peste inca un veac sa mai fie nevoie de asemenea interventii.
Sursa: Andrei Gherghel