Vezi VIDEO
Desi nu este maramuresean la origini, iubeste tinutul acesta cu intreaga sa fiinta si o demonstreaza an de an prin efortul pe care il depune pentru a da viata unuia din cele mai importante evenimente culturale din judet: „Drumul lung spre Cimitirul Vesel din Sapanta”.
Irlandezul Peter Hurley s-a ambitionat inca de acum sase ani sa trezeasca in moroseni mandria de a se simti cu adevarat fii ai acestei zone incarcate de traditie. De atunci, cu o tenacitate si o perseverenta specifice doar unui suflet sensibil la frumusetea din jur, Peter Hurley se straduieste sa dea viata Festivalului din Sapanta. Anul acesta irlandezul a decis sa bata din usa in usa pentru a strange banii necesari organizarii manifestarii culturale din comuna sapanteana.
Irlandezul din Romania, cum ii place sa se autodefineasca, Peter Hurley se declara indragostit de Maramures. De aceea, de sase ani incoace, revine in fiecare vara pentru a da viata unui eveniment cultural care a ajuns sa fie cunoscut si pe plan international „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. In urma cu o saptamana, Peter Hurley a facut tot posibilul sa se intoarca in Sapanta pentru a perfecta colaborarea cu autoritatile locale si judetene. Recunoaste ca nu i-a fost usor si ca a fost nevoit chiar sa recurga la diferite improvizatii, inclusiv in ceea ce priveste deplasarea din Bucuresti pana in Maramures. Cand a pasit in tinutul morosenesc a incercat insa un sentiment aparte. A simtit ca a patruns intr-o alta lume, una unica.
„N-am fost in Maramures din august anul trecut pentru ca am avut mari probleme. Acum am venit, am pornit cu autostopul si m-au ajutat niste prieteni. Si cand am ajuns am simtit ca m-am ridicat doua trepte. M-am simtit foarte bine. Ma motiveaza. Nu e usor”, a marturisit irlandezul Peter Hurley.
De altfel, irlandezul mai spune ca tocmai asta il motiveaza sa nu renunte la organizarea festivalului din Sapanta: unicitatea Maramuresului. Faptul ca aici exista un tezaur stramosesc pe care multi dintre cei care s-au nascut si locuiesc aici nu stiu sa il aprecieze. Peter Hurley vrea sa ii invete pe oamenii locului sa pastreze mostenirea culturala si sa redescopere bucuria de a fi maramureseni autentici.
„Eu imi confirm de fiecare data cand vin in sat, de exemplu, in Sapanta, ca e ceva extraordinar de viu, de frumos, de energic, de puternic. Te incarci atat de pozitiv cand un sat este in viata. Noi avem doar urme unde vin turistii sa faca poze. Nu mai avem satul viu. Si asta inseamna comunitatile. Este o comoara cu care te mandresti, iar satenii sunt mostenitori si pastratori. E ceva viu, frumos, valabil care are viitor si asta ma motiveaza”, a accentuat Peter Hurley.
Despre evenimentul din acest an, Peter Hurley a dezvaluit ca a inceput deja sa poarte diferite discutii cu autoritati locale si judetene, cu oamenii satului pentru a reusi sa stranga banii necesari in vederea organizarii manifestarii. Pana acum a reusit sa adune 40% din fondurile necesare, dupa ce consilierii judeteni au aprobat alocarea unei sume de 20.000 de lei.
„Deja avem 40% din fondurile necesare. Astazi Ieri – n.r.), Consiliul Judetean a votat in unanimitate sprijinul financiar pentru eveniment, cu 20.000 de lei. Avem nevoie de inca 30.000 de lei. Bani care vor fi cheltuiti in judet, pregatim multe lucruri. Muzicieni din Maramures, din Sapanta mai ales, dar nu numai. Si raspandesc vorbe cat pot. Poate sunt firme care doresc sa participe, comunitatea care doreste sa sprijine evenimentul. De asemenea, ar trebui sa se gaseasca 600 de metri patrati de panza alba de bumbac, ca sa acopere ciupercutele si sa faca un parasolar deasupra ringului de dans”, a adaugat Peter Hurley.
Irlandezul din Romania spera ca si de aceasta data sa gaseasca oameni inimosi si cu posibilitati financiare pentru ca evenimentul sa poata merge mai departe. Anul acesta ar fi a sasea editie, iar Peter marturiseste ca uneori s-a implicat mai mult in punerea la punct a acestei actiuni decat in viata copilului sau, dovedind ca toate eforturile sale sunt facute din dragoste de acest tinut si fata de oamenii acestui loc.
„In fiecare an, din 2010, am facut in august, de Sfanta Marie, ceva in Maramures si tot voluntariat. Daca trag socoteala, am adus vreo 500.00 de euro in evenimente de promovare a Maramuresului. In acesti ani, jumatate din acesti bani au fost adusi de la mine de acasa. Tot timpul incerc sa fac ceva inovativ. Toata lumea are pasiunile ei, eu am un baietel de sase ani si nu fac pentru el sacrificiile care le fac pentru Maramures. Nu poti sa lasi activitatea, sa o abandonezi”, a mentionat irlandezul.
In acest an, festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel din Sapanta” se va desfasura in zilele de 15 si 16 august. Organizatorii s-au gandit la un concept nou, „Jocul satului”, un joc traditional care va avea loc pe o pajiste din Sapanta, iar in apropiere au fost gandite locuri de camping pentru turisti. In jurul scenei pe care se vor desfasura momentele artistice sustinute de artisti din Sapanta, dar si din alte colturi ale tarii, se vor aranja ciupercute din lemn unde se vor regasi mesterii populari, dar si preparatele culinare specifice Maramuresului.
Sursa: Camelia Tocaci