Vezi VIDEO
O expozitie inedita, ce cuprinde noua dintre cele 39 de constelatii traditionale de pe cer va putea fi vizitata incepand de luni, 24 septembrie, la Planetariul din Baia Mare. Proiectul, ce a fost realizat in parteneriat cu mai multe institutii de cultura, isi doreste sa aduca in fata celor interesati legendele populare romanesti referitoare la anumite constelatii de pe cer.
„Closca cu pui”, „Ciobanul cu oile” sau „Tronul lui Dumnezeu” sunt doar cateva dintre constelatiile ce vor fi prezentate pe ecranele de la Planetariu. Incepand de luni, cei care vor trece pragul Planetariului vor putea sa isi puna castile si sa asculte o scurta descriere despre fiecare constelatie in parte. Totodata, pasionatii de astronomie vor putea sa consulte brosuri sau harti cu „Cerul Romanesc Traditional”.
„Luni avem vernisajul acestei expozitii, care va rula pe noua televizoare pana pe 15 noiembrie. Vom avea brosuri, ilustrate, harti cu «Cerul Romanesc Traditional» si intentionam sa facem si o continuare a acestui proiect, dar inca nu ne-am hotarat in ce directie sa ne indreptam”, a aratat managerul de proiect, Mircea Lite.
Etnograful Janeta Ciocan a explicat ca astrele sunt prezente in intreaga cultura populara romaneasca si, spre deosebire de arta populara, legendele despre astre nu isi modifica forma de la o regiune la alta.
„In orice domeniu al artei populare, al culturii noastre populare, traditionale, scrise sau nescrise, vom intalni aceste astre: soarele, luna, stelele. Le vom intalni in basmele populare, in orice legenda populara, si fiecare constelatie are o legenda a ei. Ceea ce este iarasi interesant e ca, daca vom gasi diferente majore in arta populara din Moldova, Muntenia sau Transilvania, nu vom gasi diferente majore in legendele populare legate de astre, de cer”, a aratat etnograful Janeta Ciocan.
Dupa ce a fost inchis pentru lucrari de renovare si modernizare timp de trei saptamani, Planetariul din Baia Mare isi va deschide portile luni, 24 septembrie, odata cu vernisarea expozitiei digitale „Constelatii Romanesti Traditionale”. Inedita expozitie va putea fi vizitata incepand cu ora 15.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda