Dupa jumatate de secol de la prima vizita a unui papa pe Pamantul Sfant, papa Francisc aduce cu el, la 24 mai, la Ierusalim, “dialogul interreligios”, care a marcat si vizita istorica a papei Paul al VI-lea in 1964, dar in contextul actual al tensiunilor religioase si politice. In pofida caracterului sau ecumenic, vizita papei suscita o ampla aversiune, mai ales intre comunitatile radicale evreiesti ultraconservatoare, informeaza luni ziarul El Pais.
Motivul este liturghia finala cu care se va incheia vizita, la Cenaclul din Ierusalim, locul in care traditia arata ca a avut loc ultima cina a lui Iisus cu apostolii sai. Lacasul adaposteste doua obiective principale de importanta religioasa si istorica: Mormantul legendar al Regelui David la parter si Sala Cenaclului, la nivelul superior, impreuna cu Capela coborarii Sfantului Duh.
Si alti predecesori ai papei Francisc au oficiat o slujba in acest loc, dar viitoarea liturghie se va desfasura intr-un context nou: potrivit comunitatilor ultrareligioase, Israelul ar negocia cu Vaticanul concesionarea unei parti a lacasului, lucru pe care israelienii il neaga.
Echilibrul complicat al vizitei este ilustrat chiar de program: trei zile (24, 25 si 26 mai), trei state (Iordania, Autoritatea Palestiniana si Israel). Un calendar pus la punct la milimetru de diplomatia de la Vatican pentru a nu se repeta greselile care au umbrit vizita, in mai 2009, a papei Benedict al XVI-lea, care a avut “darul” de a-i deranja atat pe israelieni, cat si palestinieni.
Saptamana trecuta, ambasadorul Israelului la Vatican, Zion Evrony, s-a intalnit cu un grup de diplomati si de corespondenti la Roma. Ambasadorul a trecut in revista minutios relatiile si precedentele vizite ale papilor pe Pamantul Sfant, dar s-a referit foarte pe scurt la vizita la Ierusalim al papei Benedict al XVI-lea. Insa a tinut sa sublinieze foarte clar ca pentru toti israelienii papa Bergoglio este “un adevarat prieten al poporului evreu”. “Mi-ar placea sa clarific ca, in pofida zvonurilor care sunt difuzate in Israel, nu exista nicio intentie de a transfera Vaticanului suveranitatea asupra Mormantului lui David sau a Cenaclului”, a spus el.
Vaticanul este increzator ca aceste tensiuni si suspiciuni vor fi invinse de carisma lui Bergoglio, care l-a inclus in suita sa pe rabinul de Buenos Aires, Abraham Skorka, si pe profesorul musulman Omar Abboud, presedintele Institutului pentru Dialogul Interreligios al capitalei argentiniene. Potrivit purtatorului de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, dialogul intre religii va atinge momentul culminant duminica dupa-amiaza, cand patriarhul ecumenic Bartolomeu I se va reuni la Mormantul Sfant cu reprezentantii tuturor comunitatilor crestine care vegheaza lacasul, greco-ortodocsi, armeni si franciscani.
Sursa: Agerpres