Între 13 și 14 august, la Săliștea de Sus se organizează a x-a ediție a Simpozionului Național de cultură şi exprimare sociologică a timpului în care trăim.
În ultimii ani, Săliștea de Sus a devenit un adevărat centrul academic și cultural al României, fiind organizate aici evenimente de o importanță foarte mare pentru cultura și civilizația românească din Maramureș dar și din restul țării.
Sprijin semnificativ în organizarea acestui eveniment a avut Academia Română care s-a implicat cu autoritatea ce dă profunzime şi anvergură manifestării și care a iniţiat un centru de cercetări la Săliştea de Sus.
Academicianul Alexandru Surdu alături de prietenii lui din Maramureș, printre care un loc special îl are profesorul universitar Dunca Petru, a făcut importante demersuri prin care Săliștea de Sus și întreg județul Maramureș se bucură să fie gazdă primitoare a astfel de evenimente.
Astfel în cele două zile în care se desfășoară simpozionul, vor fi lansate un număr mare de cărți și publicații printre care se enumeră:
- Dan Dungaciu – „Elemente pentru o teorie a naţiunii şi naţionalismului”
- Dumitru Chiş – „Şcoala Gimnazială Săliştea de Sus”
- Simion Iuga (coordonator) – „Cultură şi civilizaţie românească în Maramureş” (vol. 8)
- Nicolae Iuga – Ziarul „Sfatul” Sighetu Marmaţiei
- Ilie Gherheş – „Maramureşenii şi Marea Unire de la 1 decembrie 1918”
Totodată, în cadrul simpozionul vor fi organizate sesiuni de comunicare pe diverse teme din care fiecare participant va avea ceva de învățat.
Așadar, maramureșenii sunt invitați să se bucure de onoarea de a fi gazda unui asemenea eveniment care începe o dată cu cuvântul de deschidere al acad. ALEXANDRU SURDU, preşedintele Secţiei de Filosofie a Academiei Române, directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie „C. Rădulescu-Motru” din Bucureşti, directorul Centrului de Cercetări CULTURᾸ ŞI CIVILIZAṬIE, Săliştea de Sus.