Olarul baimarean Les Gabor expune ceramica traditionala sasesca si maghiara la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Expozitia maramureseanului, care acum locuieste in Ungaria si lucreaza in stilul si tehnica vechilor centre de olari din Transilvania, este deschisa pana in 30 mai.
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca este prezentata, pana in 30 mai, expozitia “Farmecul modelelor traditionale sasesti si maghiare in ceramica contemporana” a olarului maramuresean Les Gabor.
La mai bine de 40 de ani de cand a deprins tehnica olaritului la Scoala Populara de Arta din Baia Mare si la cateva decenii de cand a devenit discipolul renumitul olar Sandor Bagossy, Les Gabor, prezinta la Muzeul Etnografic al Transilvaniei piese cermice traditionale specifice vechilor centre de olarit transilvane (Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Satu Nou, Bistrita si Chipar).
Baimareanul, care din 1989 traieste in Ungaria, a avut expozitii personale in Elvetia, Austria, Germania, Italia, Ungaria, Slovacia si Romania, fiind prezent la numeroase targurile ale mestesugarilor. In septembrie 2008, la Targul Olarilor din Sibiu, Les Gabor a primit Premiul special al juriului pentru modernizarea si actualizarea creatiei ceramice.
Sursa: Catalin Vischi