Vezi VIDEO
Fosti mineri, rude ale acestora, dar si simpli oameni, dornici sa afle mai multe despre viata minerilor maramureseni, au vizionat astazi, 15 ianuarie, un film-document realizat de interpretul de muzica populara Nicolae Sabau. Trecut si el prin experienta mineritului, artistul maramuresean a alaturat mai multe cantece populare mineresti unor imagini filmate in galeriile din judet, ca intr-o marturie a vietii grele din subteran.
Prezentarea survine la mai putin de o luna de cand cinci barbati din Baia Mare si-au pierdut viata intr-o galerie miniera dezafectata in timp ce cautau fier vechi. Doar tragediile de acest fel, versurile emotionante ale “Imnului minerilor” lui Nicolae Sabau si povestile fostilor ortaci mai aduc aminte de vremurile in care din Baia Mare plecau vagoane pline cu aur si argint. Nostalgici au fost multi, pentru ca peste 150 de persoane au raspuns invitatiei rapsodului maramuresean. In deschiderea manifestarii, ce a avut loc la Teatrul Municipal din Baia Mare, Nicolae Sabau, a rememorat perioada vietii sale in care muncea cot la cot cu ortacii maramureseni.
“Eu doi ani de zile am lucrat la mina Cavnic, iar un an si jumatate la mina din Handalul Ilbei. Am participat la bucuriile si la necazurile minerilor, de la nastere la botez, la casatorii, la inmormantari, le cunosc viata. Ortacii intre ei se saluta cu «Noroc bun», eu le spun «Noroc bun» si sper ca acest DVD cu imagini numai si numai din viata minerilor sa-i gaseasca, pe cati ii mai avem, bucurosi si sanatosi”, a spus interpretul Nicolae Sabau.
Cadrele cu minerii aflati in galerii, dar si melodiile ascultate le-au trezit emotii unora dintre cei prezenti in sala. Punctul culminant a fost marcat de intonarea “Imnului ortacilor”, moment in care toti cei din sala s-au ridicat in picioare, rememorand importanta mineritului pentru judetul Maramures.
“Mineritul maramuresean modern a avut o influenta benefica asupra dezvoltarii economiei nationale, a dat economiei peste jumatate din metalele neferoase, aproape jumatate din aurul si argintul tarii, si-a pus amprenta pe dezvoltarea zonei, a Maramuresului, a localitatilor din Maramures, ajungand ca in 1993 in subteran sa lucreze, ca angajati la mine, peste 30.000 de oameni”, a precizat primul presedinte al Consiliului Judetean Maramures, fost miner la randul sau, Ioan Dulf.
La finalul evenimentului, presedintele Cartel Alfa, Florin Hossu, i-a acordat lui Nicolae Sabau o distinctie de excelenta pentru DVD-ul realizat. Filmul-document nu a fost lansat oficial, insa artistul maramuresean si-a manifestat intentia de a-l scoate pe piata in cel mai scurt timp.
Sursa: Gabriela Kuhajda