Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Cu o slujba speciala de cinstire a Sfantului Gheorghe, cantece traditionale si jocuri populare a fost redeschis astazi, 23 aprilie, Muzeul Satului din Baia Mare, care, pe parcursul iernii a fost inchis publicului. Invitatii au avut parte si de un adevarat festin, de la care nu au lipsit gulasul de miel, sarmalele si cozonacii proaspat scosi din cuptor.
Pentru redeschiderea Muzeul Satului, angajatii s-au pregatit temeinic, nu doar cu un program artistic de exceptie, ci cu tot ceea ce inseamna gospodaria traditionala.
“Inainte de aceasta sarbatoare, casele se pregatesc. Timp de aproape o luna de zile am lucrat intens, ele trebuie pregatite pentru a putea fi vizitate. Asa s-a intamplat si acum, iar pe 23 aprilie, cand e si hramul bisericii de pe Dealul Florilor, muzeul se deschide oficial pentru sezonul de vara”, a declarat directorul Muzeului de Etnografie, Gheorghe Robescu.
Pe langa slujba de cinstire a hramului bisericii din incinta Muzeului Satului, invitatii la eveniment au putut admira o expozitie inedita de icoane, amenajata in exteriorul bisericii, ce a fost realizata de mai multi elevi, in cadrul unui parteneriat intre Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Scoala Generala nr. 1 din Baia Sprie si Muzeul Satului.
“Acesti copii au pictat aceste icoane cu multa daruire, cu mult suflet. Materialele chiar le-au cumparat pe banii lor. Copiii sunt condusi de doamna profesoara Elena Timis, care lucreaza cu multa daruire si pasiune. Aici sunt expuse 23 de icoane, restul, acuarela si lucrarile grafice fiind expuse in centrul de documantare al colegiului Aurel Vlaicu”, a precizat Zamfira Horje, profesor coordonator Liceul Aurel Vlaicu.
Dupa slujba, atmosfera a fost intretinuta de cele trei formatii chemate la eveniment – Corul “Romanasul” din Coas, Ansamblul “Cununita Sasarului” din Recea si Ansamblul “Plaiurile Codrului” -, iar dupa ce invitatii au incins o hora, si-au potolit foamea cu mancarea traditionala gatita special pentru aceasta ocazie.
“Astazi am gatit gulas cu carne de miel, sarmale, cozonaci. Sunt aici 200 de litri de gulas, 1.500 de sarmale si foarte multi cozonaci pentru ca toti cei care au venit sa guste din preparatele noastre traditionale. In fiecare an respectam meniul”, a declarat Ludovica Ungur, socacita care a facut bucatele.
Jocul si voia buna pe ulitele din Muzeul Satului au durat pana la orele dupa-amiezii.
Sursa: Anca Popescu