Vezi VIDEO
Pastrarea traditiilor specifice sarbatorilor de iarna a devenit o problema in multe localitati din Maramures. Din ce in ce mai putini tineri colinda in seara de Craciun, iar obiceiuri precum Tiralexa sau Steaua aproape au disparut. Tocmai acest lucru i-a motivat pe profesorii scolii din Lapusel sa ii indrume pe elevi sa invete colindele si obiceiurile din batrani pentru ca acestea sa nu devina o amintire.
Dupa saptamani de repetitii, astazi, 22 decembrie, elevii au colindat si au prezentat cele mai importante traditii specifice sarbatorilor de iarna din Maramures.
Nasterea pruncului Iisus a fost vestita mai intai de Zanele Vestitoare ale Craciunului, urmate de cei trei magi care au ajuns in Bethleem calauziti de o stea. Colindele au rasunat si ele pe holurile scolii, starnind emotia parintilor si bunicilor prezenti la spectacol.
”Am reusit, spun eu, sa facem o serbare foarte frumoasa prin care am reinviat vechile traditii legate de aceasta sarbatoare. Noi incercam sa invatam tanara generatie sa nu uite aceste traditii”, a spus Marinel Rus, directorul Scolii din Recea.
Dascalii si elevi care s-au implicat in organizarea evenimentului chiar si-au propus sa recupereze traditii care pana in urma cu 10-20 de ani erau firesti in Maramures, dar care sunt acum mai prezente in carti.
“Am conceput un spectacol complex, cu Viflaim, cu colindatori, cu Zanele Vestitoare ale Craciunului, Tiralexa, Sorcova, pentru a face cunoscute copiilor si publicului care este in sala spectaculozitatea si frumusetea obiceiurilor traditionale care trebuie sa fie implantate in sufletele copiilor, pentru ca ei trebuie sa duca aceste obiceiuri mai departe”, a declarat etnologul Pamfil Biltiu care s-a implicat direct in organizarea evenimentului.
Colinda a fost rasplatita, asa cum cere traditia, cu mere, colaci si nuci, precum si cu o zi de scoala mai scurta decat celelalte.
Sursa: Andrei Gherghel