Vezi VIDEO
Anul 2013 se anunta spectaculos din punct de vedere astronomic. Dupa 16 ani, romanii vor putea fi martori la evenimente rare. Cei carora le place sa priveasca spre cer vor putea observa cu ochiul liber doua comete – una fiind asteptata in martie, iar alta, la sfarsitul lunii noiembrie. Specialistii maramureseni anunta ca tot in acest an vor mai avea loc doua eclipse de luna, dar si o serie de curenti meteorici, cum sunt perseidele si geminidele.
Cele mai asteptate momente astronomice ale anului sunt reprezentate de apropierea cometelor Ison si Panstarrs de spatiul solar, perioada in care acestea vor deveni foarte luminoase si vor putea fi vazute cu ochiul liber si in Romania, chiar si in timpul zilei. Ultimul eveniment astronomic similar a avut loc in anul 1997, atunci cand cometa Hale-Bopp a putut fi vazuta in Romania din ianuarie pana in luna martie.
“Avem sanse ca cel putin doua comete sa devina foarte stralucitoare in acest an. Prima cometa pe care speram noi ca vom avea posibilitatea sa o vedem – vorbesc de vizibilitate cu ochiul liber si nu prin telescop – este in martie, cometa Panstarrs, iar cea de-a doua, despre care se spune ca va avea o stralucire extraordinar de mare, astfel incat va putea fi vazuta cateodata si imediat dupa rasaritul Soarelui sau inainte de apus, pe cer, in timpul zilei, cometa Ison va fi vizibila de la sfarsitul lunii noiembrie incolo”, a explicat seful sectiei Planetariu Baia Mare, Ovidiu Ignat.
Alte doua evenimente astronomice vor avea loc in aprilie, respectiv in luna octombrie. O eclipsa partiala si una penumbrala de Luna vor putea fi urmarite pe cerul Baii Mari. Totodata, la fel ca in fiecare an, si in 2013 vom avea parte de ploi de stele.
“Ca in fiecare an, avem parte de curenti meteorici, cei mai bogati vor fi perseidele si geminidele. Perseidele vor fi in perioada 12 – 13 august, atunci va fi maximul de activitate al acestui curent si vom putea vedea undeva la 60 de meteori pe ora, asta inseamna unul pe minut, iar geminidele vor avea maximul intre 13 si 15 decembrie, la fel fiind prognozati 60 de meteori pe ora”, a precizat Ovidiu Ignat.
Specialistii din cadrul Planetariului Baia Mare au spus ca exista o posibilitate ca una dintre comete, cea asteptata in toamna, sa se apropie mult prea tare de Soare, iar in aceste conditii spectacolul de pe cer si-ar putea pierde din intensitate. Fie ca vor putea fi observate cu ochiul liber sau nu, pasionatii de astronomie vor putea privi cometa cu ajutorul telescoapelor si al lunetelor din cadrul Planetariului Baia Mare.
Sursa: Gabriela Kuhajda