In urma cu aproape 70 de ani, in ultimele zile ale lunii octombrie, mai precis in noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, episcopii greco-catolici romani au fost arestati de autoritatile comuniste. Era momentul in care Biserica Romana Unita ramanea fara pastori, scopul final fiind acela de desfiintare si anihilare a acestei biserici, credinciosii si preotii ei urmand apoi sa fie inclusi, in mod fortat, in Biserica Ortodoxa Romana. In amintirea acelor momente, anual, in Baia Mare se organizeaza Simpozionul comemorativ „Arestarea Episcopilor”, unde lucrarile stiintifice expuse de referenti aduc la lumina date, evenimente si interpretari noi din trecutul Bisericii greco-catolice.
„In urma cu 11 ani, intrand in Biserica Sfantul Anton de Padova care era abia putin construita, am ajuns la sfarsitul lunii octombrie cu Sfintele Liturghii si atunci Parintele Simion ne-a intrebat daca stim ce zi este. I-am raspuns ca stim si dansul a spus ca trebuie sa pastram vie memoria acelei zile fiindca in noaptea de 28 spre 29 octombrie, Biserica greco-catolica din Romania a intrat in catacombe prin arestarea tuturor episcopilor. Am raspuns afirmativ si de atunci au trecut 11 ani, suntem la a 11-a editie. De-a lungul anilor ne-am imbunatatit prezentarea”, a declarat Marian Boian, reprezentantul Asociatiei Generale a Romanilor Uniti, Greco-Catolici, filiala Baia Mare III, cei care au contribuit de-a lungul anilor la desfasurare a acestui eveniment.
In acest an, evenimentul ajuns deja la cea de-a 11-a editie se desfasoara pe parcursul a doua zile, 24, respectiv 25 octombrie. Ziua de vineri a debutat cu Sfanta Liturghie solemna de la ora 18:00, urmata de un concert coral in interpretarea corului bisericii „Cristos Rege” din Sighetu Marmatiei. Azi, 24 octombrie, echipa de istorici de la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai impreuna cu alti istorici, formati tot la aceasta scoala, vor prezenta lucrarile pregatite pentru aceasta editie a simpozionului la Centrul Universitar Nord.
„Sigur, vinerea facem Liturghie solemna nu numai in memoria episcopilor, ci a tuturor celor are si-au jertfit viata, au marturisit un adevar si cu pretul vietii n-au cedat, n-au abjurat. Iar sambata, cu sprijinul profesorilor universitari, conferentiari, lectori de la Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Istorie, se prezinta momente din istoria noastra, nu numai a Bisericii greco-catolice, ci istoria acestor locuri. Eu sunt de meserie tehnic, nu umanist, dar am ajuns la concluzia ca cine nu-si cunoaste radacinile nu stie incotro sa mearga si chiar in invitatia pentru simpozionul din acest an am preluat un text din Papa Leon al XIII-lea, text scris in 1891, care spune ca acolo unde o societate este in descompunere, ea trebuie sa se intoarca la origini pentru a se reforma, pentru a renaste. Cei care uita misiunea pe care o au si doresc sa faca dupa voia lor se indreapta spre moarte. Cel care se intoarce inapoi se intoarce la viata fiindca acolo este fundamentul, de acolo vine seva”, a mai spus Marian Boian.
In zilele de 28-29 octombrie 1948 au fost arestati toti cei sase episcopi greco-catolici din Romania, Ioan Suciu, Valeriu Traian Frentiu, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu, Vasile Aftenie, Ioan Balan, Tit Liviu Chinezu. In data de 8 noiembrie 1948 a fost publicat in Monitorul Oficial decretul prin care a fost demis si Iuliu Hossu, ultimul episcop greco-catolic aflat inca formal in functie, desi arestat cu zece zile inainte. La 1 decembrie 1948 Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale a emis decretul 358/1948 care a stabilit incetarea cultului greco-catolic si exproprierea tuturor bunurilor acestuia.
Sursa: Ana Pop