Vezi VIDEO
Internetul a cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultimii 15-20 de ani in Baia Mare. Daca in anii ‘95-‘96, baimarenii aveau acces la informatii in special in salile de internet, deoarece netul costa foarte mult, acum fiecare are acces oricand, oriunde la o sumedenie de informatii, cu ajutorul telefonului mobil din buzunar. Pionierii fenomenului isi aminteste cu nostalgie de programarile care trebuiau facute la salile de internet pentru a prinde un calculator liber si a-si face prieteni noi pe mIRC.
In Baia Mare, Internetul a inceput sa prinda contur prin 1996. Vasile Marincas este unul dintre primii care a avut ideea de a-si deschide un internet cafe. „Sa ai o sala de Internet -caffe la acea vreme, adica in 1999, era un fel de provocare, pentru ca lumea nu stia cu ce se mananca Internetul. Era un lucru nou pentru oras, o noutate pentru tineretul de la aceea vreme si nu doar un moft”, isi aminteste Vasile Marincas.
Totul era nou la aceea vreme si fiecare contact cu tehnologia insemna si o noua lectie. Si pentru ca incet, incet tinerii au prins gustul conversatiilor virtuale, salile de Internet erau arhipline zi si noapte si trebuia chiar sa iti faci programare. „La acea vreme, nu prea stiam cu ce se mananca. Am ajuns in situatia in care am platit pentru o adresa de email, care e gratuita, dar noi nu stiam asta. Eram in sali de Internet, in internet cafe-uri sau sali de jocuri care aveau si un calculator conectat la Internet. Si o ora de Internet costa echivalentul a 10-11 litri de carburant in ziua de astazi, deci enorm. Savuram 15-20 de minute, aveam probleme si eram suparati cand picau conexiunile. Interactionam cu tot felul de prieteni pe care ni-i faceam prin intermediul Internetului”, dupa cum ne spune Ciprian Cozoplean, un pasionat al Internetului de la aparitia sa.
„Dupa o perioada, se faceau programari, erau clienti si trebuia sa mentii o evidenta foarte stricta si sa spui clientului in cat timp are un loc liber”, spune Vasile Marincas. Cel mai popular canal de comunicare era aplicatia mIRC, unde tinerii puteau discuta la comun sau in privat. Fiecare isi alegea un nume pe care il folosea ca pseudonim, pentru a lega noi prietenii. Se puteau trimite si poze, dar era mai dificil sa faci rost de una in format digital. Asa ca de obicei se scanau si apoi se incarcau pe dischete floppy disk.
„Imi aduc aminte de cate ori incercam noi, pe vremea aia tineri, sa pacalim alti prieteni din oras. Trimiteam poze cu fete, ei aveau imrpesia ca discuta cu o fata si le dadeam intalniri in diverse locuri si noi mergeam sa ii urmarim sa radem de ei. Ei mergeau convinsi ca se vor intalni cu o domnisoara pe care au cunoscut-o pe Internet”, ne povesteste amuzat, Ciprian Cozoplean.
Pentru ca era ceva nou si pretul era pe masura. Pentru o ora de Internet acum 15 ani, plateai cat platim acum pentru o luna intreaga abonament integrat la internet, cablu si telefonie fixa. Ciprian Cozoplean confirma ca: „Daca aveai Internet acasa, deja era ceva. De ce spun asta? Pentru ca era totusi scump. La inceput erau acele probleme cu dial-up-ul. La inceput daca te conectai la Internet nu mai aveai acces la telefon, nu mai aveai acces la fax sau ce ustensila de telecomunicatie mai aveai acasa”.
In doar 15 ani, saltul pe care tehnologia l-a facut este unul urias. De la vitezele la care se facea conexiunea la Internet si pana la capacitatea calculatoarelor, totul a luat un avant neimaginabil. „Evolutia nu poate fi cuantificata pentru ca generatia de astazi nu isi poate imagina viteza de conexiune la internet care era in acea perioada. Un exemplu: o sala de Internet cafe, cu 10-15calculatoare statea pe o conexiune de internet de 33,6 kb/sec. in cel mai bun caz 55 kb/sec., un circuit inchiriat. Iar vitezele de genul acesta multiplicate cu 100 le are fiecare in buzunar pe telefonul mobil”, conform spuselor lui Vasile Marincas.
De aceeasi parere este si Ciprian Cozoplean: „Ceea ce reprezinta Internetul astazi, fata de acum 10 pana la 20 de ani, este o evolutie fabuloasa, o evolutie pe care generatiile mai tinere nu au cum sa o priceapa sau sa o sesizeze dar cu siguranta au auzit de ea si eu sunt convins ca tot ceea ce este legat de Internet va evolua si mai mult in urmatorii ani”.
Modalitatile de comunicare si interactionare pe Internet sunt extrem de diversificate acum. Chat-ul este modalitatea de comunicare preferata a tinerilor si exista retele de socializare dupa placul fiecaruia. Problema accesului a fost si ea rezolvata si fiecare proprietar de smart phone are Internetul cu el, in buzunar.
Sursa: Sonia Rajnita