Locurile de munca a pana la 10 milioane de britanici vor fi puse in pericol in urmatorii 20 de ani de progresele tehnologice, potrivit cercetarilor referitoare la impactul tehnologiei asupra pietei muncii realizate de compania de consultanta Deloitte si Universitatea Oxford. Avansul tehnologic, automatizarea si robotizarea vor provoca schimba semnificative pe piata muncii in urmatorii 20 de ani, astfel incat 35% dintre locurile de munca existente risca sa fie inlocuite, se arata in raport.
„Locurile de munca cu activitati repetitive, posturile de functionari si din serviciile de suport vor fi inlocuite cu posturi care vor necesita cunostinte in domeniul digital, management si de creatie. Aceste tendinte exista deja”, potrivit raportului.
Conform Institutului National de Statistica, pe piata muncii din Marea Britanie sunt active 30,8 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca unul din trei angajati va fi afectat de schimbarile tehnologice.
Raportul se adauga unui alt studiu realizat in 2013 de doi cercetatori de la Universitatea Oxford, Michael Osborne si Carl Benedikt Frey, referitor la impactul automatizarii asupra pietei americane a muncii.
Potrivit acelui studiu, locurile de munca a 47% dintre angajatii din SUA sunt puse in pericol de automatizare.
In Marea Britanie, activitatile platite cu sub 30.000 de lire sterline pe an sunt de cinci ori mai expuse sa fie inlocuite, comparativ cu locuri de munca platite cu peste 100.000 de lire pe an. In Londra, activitatile remunerate cu sub 30.000 de lire pe an sunt de opt ori mai expuse riscului de a fi inlocuite.
Intre posturile vulnerabile se numara cele din administratie, vanzari si servicii, transporturi, constructii, industria extractiva si de productie.
Cele mai putin vulnerabile activitati sunt din domeniul managementului specializat, serviciilor financiare, IT, inginerie si stiinta, educatie, servicii juridice, servicii pentru comunitate, arte si media si sectorul sanatatii.
Un studiu separat realizat de Deloitte, in randul a 100 de companii din Londra, arata ca acestea incep deja sa reactioneze la posibilele schimbari, progresele tehnologice necesitand noi competente si o schimbare majora a tipurilor de locuri de munca.
Companiile londoneze au nevoie tot mai mult de know-how digital, management si creativitate si mai putin de activitati de procesare, suport, administratie si limbi straine.
Sursa: Mediafax