Vezi VIDEO
Elevii din clasele a XI-a si a XII-a au intrat, incepand de astazi, in focul examenelor, odata cu prima proba din cadrul simularii bacalaureatului, cea la Limba si literatura romana. In judetul Maramures, la clasa a XI-a sustin simularea circa 3.800 de elevi, iar la clasa a XII-a alti 4.500.
Subiectele la Limba si literatura romana au fost structurate ca si in anii anteriori, cu un text la prima vedere cu noua cerinte, un eseu argumentativ la punctul doi si un alt eseu, literar de data aceasta, la ultimul punct.
“Din punctul nostru de vedere, subiectele au fost generoase, copiii pareau chiar incantati in legatura cu acestea. In ceea ce priveste cerintele, acestea sunt cele obisnuite. Noi si tezele, lucrarile scrise semestriale, le-am structurat dupa aceleasi cerinte – sa gaseasca sinonime, sa explice rolul cratimei, sa construiasca enunturi, sa identifice motive literare. Sunt numai cerinte pe care noi le-am mai folosit la clasa”, a declarat Delia Muntean, profesor de limba romana la Colegiul National “Vasile Lucaciu” din Baia Mare
Prima proba a adus si primele emotii pentru cei mai mari liceeni. Eminescu, Bacovia si Arghezi le-au dat astazi batai de cap celor de clasa a XII-a, in timp ce la clasa a XI-a subiectele au fost centrate pe proza, mai exact pe nuvela.
“A fost chiar frumos subiectul 3. La clasa a XI-a, de exemplu, au avut de redactat un eseu despre particularitatile de constructie ale unui personaj dintr-o nuvela studiata. Chiar a fost un subiect generos si puteau sa mearga fie pe un personaj din Moara cu Noroc a lui Ioan Slavici, pe Alexandru Lapusneanu, nuvela lui Costache Negruzzi sau pe nuvela fantastica, pe Mircea Eliade cu <<La tiganci>>. Au fost interesante si textele argumentative de la subiectul al doilea, despre importanta vizionarii ecranizarilor dupa opere literare, importanta comunicarii dintre parinti si copii sau influenta traducerilor asupra literaturii nationale”, a explicat profesorul Delia Muntean.
Elevii au marturisit ca subiectele au fost chiar mai usoare decat se asteptau si ca au fost extrem de generoase.
“Au fost destul de OK. Daca te-ai pregatit, ai stiut. Mi s-au parut destul de accesibile. La punctul trei am avut tema si viziunea despre lume intr-un poem la alegere, Eminescu si Bacovia. A fost un subiect destul de abordabil”, a marturisit Alexandra Petreschi, eleva in clasa a XII-a.
“Mie mi s-a parut destul de usor. Am avut noroc ca mi-am repetat mai mult poezia si am cazut pe subiect. Simularea aceasta poate fi considerata ca un refresh pentru cei care nu s-au pregatit, in asa fel incat sa invete cat mai bine pentru examenul din vara. Eu sper ca voi lua cel putin 8 sau 9. Punctul doi mi s-a parut putin mai dificil, desi a fost o tema buna pentru varsta noastra – relatia dintre copii si parinti. A fost o tema frumoasa, dar trebuia sa stii sa scrii ceva si acolo”, a declarat Bianca, o viitoare absolventa a Colegiului “Vasile Lucaciu”.
“A fost relativ usor. Nu ma asteptam sa fie chiar asa, credeam ca va fi putin mai greu. Nu a fost nimic iesit din comun si cred ca a fost bine gandit. Punctul 2 a fost putin mai ciudatel, a fost despre relatia dintre copii si parinti, o idee interesanta, dar trebuia sa ne expunem si noi parerile. La punctul trei am avut de ales intre Eminescu si Bacovia. Am ales Eminescu, deoarece <<Luceafarul>> mi se pare o opera mult mai interesanta decat <<Plumb>>, care este depresiva”, a precizat Andrei.
Disciplinele la care se organizeaza acest examen pentru clasele a XI-a sunt Limba romana, Limba si literatura materna, Matematica si Istorie. Pentru elevii claselor a XII-a, materiile la care se sustine simularea sunt Limba si literatura romana, Limba materna, Matematica sau Istorie, respectiv proba obligatorie a profilului.
Sursa: Tania Purcaru