Vezi VIDEO
Flotari, genuflexiuni, sarituri in lungime de pe loc sau alergare sunt doar cateva dintre probele prin care trebuie sa treaca elevii din clasele I, a V-a, a IX-a si a XII-a de la scolile din Maramures, in acest semestru. Evaluarea are loc la nivel national pentru toti scolarii din cele patru niveluri de clase si urmareste realizarea unui studiu cu privire la potentialul motric si somato-functional al acestora.
In timpul orelor de curs, profesorii de educatie fizica trebuie sa ii treaca pe elevi prin zece probe de motricitate si sa le faca o serie de masuratori. La sfarsitul semestrului, toate datele obtinute vor fi centralizate si vor fi utilizate in realizarea unui studiu cu privire la conditia fizica a elevilor.
„La nivel national, se face acum o evaluare a potentialului biomotric al populatiei scolare, care se va finaliza la sfarsitul acestui semestru. Evaluarea se face prin niste probe, iar rezultatele, dupa ce vor fi prelucrate, vor da starea populatiei scolare din punct de vedere bio-fizic. Rezultatele se vor vedea, deci clar la o ora pe saptamana nu se prea dezvolta mai nimic”, a precizat inspectorul de educatie fizica din cadrul Inspectoratului scolar Judetean Maramures, Simona Toma.
Daca la nivel european numarul orelor de educatie fizica este de doua-trei pe saptamana, in scolile din Romania elevii au o ora sau doua de sport pe saptamana, in functie de anii de studiu in care se afla. In aceste conditii, profesorii de educatie fizica se asteapta ca, in urma acestui studiu, sa se ia masuri, avand in vedere ca tot mai multi copii au probleme de greutate.
„Este un program national care se deruleaza pe parcursul a cinci luni, pana la sfarsitul anului scolar si se testeaza prin acestea potentialul somatic, functional si motric al elevilor. Banuiesc ca se vor lua masuri la nivel national, pentru ca avem si copii supraponderali, si copii care nu fac sport in afara programului scolar”, a spus Simona Ardelean, profesoara de sport la Colegiul National „Gheorghe Sincai”.
Acest proiect a fost demarat la nivel national de Universitatea de Educatie Fizica din Bucuresti, in parteneriat cu Ministerul Educatiei.
Sursa: Gabriela Kuhajda