Vezi VIDEO
Examenul de obtinere a permisului auto este o piatra de incercare pentru multi dintre candidati. In Maramures, doar 50% dintre cursanti isi iau carnetul din prima incercare, iar unii dau probele teoretice si practice chiar si de mai bine de 10 ori pana reusesc sa devina soferi cu acte in regula.
Daca in ceea ce priveste varsta candidatilor, tinerii sunt avantajati la partea practica, iar cei mai in etate sunt mai constiinciosi sa invete teoria, in privinta genului elevilor, statisticile spun ca fetele au probleme la examenul practic, iar baietii trec mai greu de teorie.
„In prezent avem o promovabilitate de 50-55% la sala, iar la traseu tot cam pe acolo, in jur de 60%. Putem spune ca ne invartim undeva in jurul valorii de 50%, per total. Pot sa va spun ca avem situatii in care candidatii se prezinta la examen si de 10-12 ori pana ce sunt declarati admisi, daca isi insusesc pana la urma cunostintele necesare. Daca nu, mai fac o data scoala, avem si astfel de situatii”, a declarat Florin Sironka, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Maramures.
Instructorii auto spun ca sunt diferente destul de mari intre candidati. Astfel, unii au nevoie doar de putine ore pentru a deprinde arta sofatului, in timp ce altii solicita chiar si sedinte suplimentare, dupa terminarea celor 30 impus de legislatie.
„Candidatul la scoala de soferi e ca si un bebelus. El vine, nu stie nimic si noi trebuie sa-l punem pe picioare. Unii bebelusi merg mai repede, altii mai tarziu, altii vorbesc mai repede, altii mai tarziu. Asa e si la scoala de soferi, unii au nevoie de mai putine sedinte pentru a conduce bine, altii de mai multe”, a explicat instructorul Bogdan Moje.
Potrivit specialistilor, tinerii trateaza examenul teoretic cu mai multa superficialitate decat cei mai inaintati in varsta, insa au avantajul de a fi mai tehnici si mai priceputi cand vine vorba de proba de traseu. Aceleasi diferente exista si intre fete si baieti, primele mai bune la proba teoretica, dar mai emotive si mai supuse astfel greselilor la examenul practic.
„Cei mai in varsta isi iau mai repede permisul de conducere, in comparatie cu tinerii, iar eu o pun pe seama faptului ca sunt mai constiinciosi, mai interesati si isi dau seama ca nu este o gluma. Tineretul din ziua de azi are impresia ca odata implinita varsta de 18 ani trebuie neaparat sa aiba in buzunar permisul de conducere. Dar, daca ar fi sa o luam din punct de vedere al indemanarii, tineretul este mai atent, mai tenace, mai pregatit”, a explicat Florin Sironka.
Instructorii auto au observat ca emotiile sunt cel mai mare dusman al reprezentantului sexului frumos atunci cand se asaza la volan.
„Fetele se concentreaza foarte mult pe examenul teoretic, astfel ca promovabilitatea la sala in cazul lor e foarte mare, dar ajung la examenul practic, unde din cauza emotiilor dau gres. Baietii se concentreaza mai mult pe partea practica, dar merg la examenul teoretic si pica, si iarasi vin la noi si iarasi trebuie sa muncim”, a spus la randul sau Bogdan Moje.
In Maramures, circa 60 de candidati se prezinta zilnic la examenul pentru permisul auto, aici fiind inclusi si cei ce sustin probele pentru categoriile A, C sau D.
Sursa: Tania Purcaru