Vezi VIDEO
Printre serbari, festivitati de premiere si incheieri de medii, invatatorii si dirigintii sunt nevoiti ca, in ultimele zile de scoala, sa faca intalniri particulare cu parintii fiecarui elev de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a pentru a le comunica acestora rezultatele obtinute de copiii lor la Evaluarea Nationala. De aceasta data, sistemul de notare a fost unul cu totul neobisnuit, astfel ca inainte de a le prezenta rezultatele, dascalii au facut „instructajul” fiecarui parinte in parte pentru a intelege la ce nivel se situeaza copilul lor.
Evaluarile elevilor au avut loc la inceputul acestei luni, insa dupa corectarea lucrarilor si centralizarea rezultatelor, abia in aceasta perioada a fost finalizata procedura pentru ca acestea sa le poata fi prezentate parintilor. Pe langa faptul ca metodologia precizeaza ca dascalii trebuie sa faca intalniri separate cu fiecare parinte, acestia au fost nevoiti sa ii explice fiecaruia in parte modul de interpretare al rezultatelor.
„Codul 10, la noi la clasa a II-a, inseamna un raspuns corect, codul 11 un raspuns partial corect, codul 70 raspuns incorect, 79, un raspuns care nu are absolut nicio legatura cu itemul respectiv si cod 99 inseamna ca a ramas spatiu gol. Pentru fiecare copil am facut o centralizare a codurilor si daca au existat greseli, am specificat tipul de greseala si in acest mod am prezentat si parintelui situatia fiecarui copil in parte”, a precizat o invatatoare de la Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga”, Lavinia Popisteanu.
Dascalii au aratat ca dificultatea testului a fost redusa, astfel ca numerosi elevi au reusit sa obtina rezultate bune si foarte bune la fiecare dintre cele trei niveluri de clasa testate.
„La amandoua (n.r., limba romana si matematica) am facut fara nicio greseala. Nu a fost dificil, dar nu m-am asteptat la rezultatul asta”, a povestit un elev din clasa a II-a, Razvan.
„Mie mi s-a parut ca am fost foarte buna, la ce rezultate am avut. A fost foarte bine, fara nicio greseala”, a spus o alta eleva din clasa a II-a, Krista.
Multe dintre greselile facute de elevi la limba si literatura romana au fost legate de dificultati de exprimare, in timp ce la matematica au fost numeroase greseli facute din neatentie, potrivit dascalilor. Cu toate acestea, numarul greselilor facute de elevi la testari a fost mic, cele mai multe raspunsuri din fisa de evaluare fiind corecte.
„La limba romana, principalele greseli au fost la majoritatea din neatentie si greseli la exprimare la cativa elevi am observat, iar ceilalti s-au descurcat fara probleme. Chiar astazi, dupa serbarea pe care o vom avea, voi face intalniri cu parintii si elevii, cu fiecare pe rand, pentru ca sunt confidentiale, vor avea ocazia sa isi vada lucrarile si rezultatele pe care le-au obtinut”, a aratat invatatoarea Mirela Zoicas, de la Scoala Gimnaziala „Dr. Victor Babes” din Baia Mare.
Pe baza rezultatelor obtinute de elevi, in urmatorul an de scoala invatatorii si profesorii vor trebui sa ia masuri pentru fiecare scolar in parte, pentru ca acestia sa isi imbunatateasca performantele.
Sursa: Gabriela Kuhajda