Vezi VIDEO
Simularile sustinute de elevii maramureseni in primavara acestui an au scos la iveala numeroasele lor carente, cu doar cateva luni inainte de examenele de Evaluare Nationala, respectiv Bacalaureat. Dupa rezultatele ingrijoratoare obtinute de elevi, directorii scolilor din judet au introdus in program consultatii la toate materiile de examen si simulari la nivel de scoala, pentru a-i ajuta pe acestia sa obtina note cat mai bune. Cu toate astea, liceenii cu rezultatele cele mai slabe dovedesc un interes scazut pentru recuperarea materiei pierdute.
Rezultatele obtinute de elevi la simularea examenelor nationale au fost aduse la cunostinta parintilor in cadrul sedintelor si au fost discutate la intalnirile avute cu fiecare clasa in parte. Pentru a-i ajuta pe elevi sa ia note cat mai bune la examenele din vara, profesorii au decis sa ii pregateasca saptamanal pe acestia la toate materiile din care vor fi examinati. La Liceul Tehnologic „Marmatia” din Sighetu Marmatiei, unul dintre liceele cu mai putin de 1% promovabilitate la simularea examenului de bacalaureat, conducerea institutiei de invatamant a decis sa suplimenteze numarul de ore alocat pregatirii elevilor din clasa a XII-a, insa mai putin de jumatate dintre elevii vizati participa la meditatii.
„Exista planuri de activitate si consultatii la fiecare materie la care s-a dat bacalaureat, fiecare clasa are prevazute ore de consultatii – una, doua ore de consultatii pe saptamana – la materiile de bacalaureat. Erau si inainte la o parte dintre materii, dupa simulari fiecare profesor are ore la dispozitia elevilor, dupa ora 14:00, in care se intalneste cu elevii interesati, taman pentru a le imbunatati rezultatele. In general vin, acuma nu o sa spun ca vin toti, o sa va spun ca un 30% dintre elevi sunt interesati”, a precizat directorul Liceului Tehnologic „Marmatia” din Sighetu Marmatiei, Vasile Mih.
La alte scoli s-a decis introducerea unor noi simulari si, in plus, sustinerea tezei semestriale dupa modelul subiectelor de examen. Daca simularea la nivel national nu a avut nicio miza din punct de vedere al notei, de aceasta data teza reprezinta 25% din media finala a elevului. La Liceul Tehnologic din Repedea, aproximativ un sfert dintre elevii de gimnaziu au luat note de trecere la simularea Evaluarii Nationale, insa dupa introducerea orelor de pregatire si a simularilor, dascalii spera ca cel putin 40% dintre acestia sa isi ia examenul de la finalul clasei a VIII-a.
„La clasele a VIII-a am avut 60 de elevi, din care 16 promovati si 44 au luat note sub 5. Am programat inca doua simulari la nivel de scoala, nu nationale, dar la nivel de scoala, cu subiectele scoase de pe site-ul ministerului. Sunt mai multe variante de subiecte acolo si invata copiii. De exemplu, teza o avem programata luna aceasta si tezele din nou, se vor sustine conform subiectului care se da la Evaluarea Nationala, in formate tipizate”, a aratat directorul Liceului Tehnologic Repedea, Mihai Tudic.
Dascalii care ii pregatesc pe elevi pentru examenul de bacalaureat sustin ca sunt tot mai multi tineri care au carente inca din clasele V – VIII, astfel ca acestora le este foarte greu sa recupereze materia pierduta. Un alt factor incriminat de profesori pentru rezultatele slabe ale elevilor este lipsa de interes din partea parintilor pentru parcursul scolar al acestora. In timp ce unii parinti merg la scoala periodic, altii se rezuma doar la a-si trimite copilul la scoala, situatie in care tinerii nu sunt motivati sa invete.
Prima proba de la bacalaureatul din vara acestui an este programata sa aiba loc in perioada 10 – 12 iunie, in timp ce elevii din clasele a VIII-a vor intra in febra examenelor incepand cu data de 23 iunie.
Sursa: Gabriela Kuhajda