Vezi VIDEO
Elevii de clasa a VIII-a au intrat astazi in febra examenelor. Prima proba de care acestia au avut de trecut este cea la Limba si literatura romana. Dupa doua ore de scris, elevii au declarat ca subiectele au fost accesibile si nu le-au pus foarte multe dificultati. Spera doar sa poate spuna aceleasi lucruri si dupa examenul real.
Elevii de clasa a VIII-a au intrat la ora 9 in examene. Au avut la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele la examenul de Limba si literatura romana.
„A fost destul de usor. Daca pica asa si la examen o sa trec cu siguranta. Mai putin mi-a placut la subiectul de gramatica partea cu subordonatele, dar cel mai mult mi-a placut doina de argumentat,” a spus Anda la iesirea din examen.
„Foarte usoare. Daca tot asa o sa fie si la examen o sa fie foarte ok. O sa vedem, acum a fost doar simularea. Dar ne-am pregatit temeinic si acuma”, au fost cuvintele lui Flaviu.
Claudiu recunoaste ca a avut emotii, dar „a fost usoara, mai putin partea de gramatica, m-am incurcat un pic dar a iesit totul bine.”
La primul subiect elevii au primit doina populara „Foaie verde fir mohor”, unde au avut de rezolvat mai multe cerinte, printre care motivarea apartenentei la specie a doinei populare. Daca elevii s-au declarat multumiti de subiect, dascalii spun ca nu este tocmai la indemna scolarilor de acest nivel.
„Eu apreciez foarte mult aceste exercitii de examen, de evaluare nationala. Nu am sa imi ascund emotia in fata unei doine de dor, mi se pare un pic cam greu. Poate justificarea genului ar fi mai nimerit pentru clasa a VIII-a, decat justificarea apartenentei la specie a doinei populare. Subiectele de teorie literara si gramatica mi se par in functie de programa si cred ca toata lumea a ajuns pana la aceasta ora sa faca atributiva, de subiectiva nu mai zic” este de parere Claudia Bilasco, profesor de Limba si literatura romana la Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Scopul simularilor este de a–i obisnui pe invatacei cu rigorile unui examen si de a vedea cat de pregatiti sunt si unde mai au de recuperat. In plus, spune dascalul, acestia ar fi putut cadea foarte usor in capcana unor formulari.
„La a doua compunere era nevoie de o atentie sporita la citirea subiectului deoarece copiilor li se cere o scurta naratiune in care sa relateze o intamplare reala sau imaginara, petrecuta in timpul unei zile de vara. Se poate intampla ca pe copii sa ii traga sintagma „zi de vara” si sa realizeze o descriere. Aici se verifica foarte, foarte bine atentia copiilor” a spus profesoara Claudia Bilasco.
„Ne ajuta, pentru ca putem vedea structura de la examen, cum va fi, cum o sa ne descurcam si speram ca va fi tot asa de bine ca la simularea de astazi”, este de parere Alesia, care a sustinut si ea astazi simularea la Limba si literatura romana.
Este al doilea an consecutiv cand elevii dau aceste simulari inaintea examenului de final de gimnaziu. Maine urmeaza o noua zi de foc, cu simularea la Matematica.
Rezultatele de la simulari vor fi analizate la nivelul fiecarei scoli prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral.
Sursa: Sonia Rajnita