Vezi VIDEO
A doua zi a simularilor pentru Evaluarea nationala i-a pus pe elevii de clasa a opta in fata problemelor de matematica. Subiectele s-au incadrat in modelul stabilit de minister de cativa ani si au avut o dificultate medie, conform dascalilor. Daca Matematica s-a dovedit in repetate randuri a fi puntea suspinelor, elevii spun ca de data aceasta a fost chiar usor.
Doua ore au avut la dispozitie elevii claselor a VIII-a pentru a rezolva cele trei subiecte din cadrul simularii pentru Evaluarea nationala. Subiectele s-au regasit in programa parcursa impreuna cu dascalii lor pana in acest moment. In privinta gradului de dificultate, problemele au fost variate, de la cele mai usoare, accesibile si celor mai slab pregatiti, pana la cele complexe.
„S-a incadrat in programa scolara, absolut niciun subiect nu depaseste cu nimic ceea ce elevii ar trebui sa cunoasca la aceasta ora. Subiectul, la o prima vedere, nu este nici foarte dificil, dar nici extrem de accesibil, nu cred ca la finalul evaluarii vor fi extrem de multe note maxime. La fiecare dintre subiectele propuse exista anumite puncte care necesita cunostinte mai temeinice de matematica. Dar asa si trebuie sa fie un subiect, trebuie sa ii ierarhizeze pe elevii din judet”, a fost parerea profesorului de matematica Cristian Heuberger, director la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.
Primul subiect a presupus raspunsuri directe din partea elevilor, iar la urmatoarele doua s-au cerut rezolvari complete ale exercitiilor. La iesirea din salile de clasa, elevii intervievati de noi s-au declarat multumiti de ceea ce au facut si au spus ca subiectele nu le-au ridicat probleme.
„A fost destul de dificil, insa sunt sigur ca majoritatea sau toti ne vom descurca foarte bine pentru ca am fost pregatiti si instruiti extrem de bine de catre domnul profesor”, a spus Rares Bogdan, elev in clasa a VII-a la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.
Si Narcisa spune ca s-a descurcat foarte bine: „Problemele au fost de nivel simplu spre mediu, nu au fost chiar foarte foarte grele. Ma asteptam la asa ceva din partea ministerului. Si pentru ca am muncit un semestru intreg, poate chiar mai mult, mie mi s-a parut foarte usor”.
„A fost foarte usor. Problemele au fost de diificultate minima, am stiut tot. Sper ca am facut bine si sper sa iau 10”, a declarat, increzator in fortele lui, Catalin Fone.
Potrivit calendarului simularilor, miercuri, 25 februarie, are loc ultima proba, la Limba si literatura materna, pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna. Rezultatele probelor vor fi afisate in data de 6 martie.
Sursa: Sonia Rajnita