Evaluarea competentelor fundamentale la finalul clasei a II-a va incepe pe 18 mai 2015 cu proba scrisa la limba romana, care va fi urmata pe 19 mai de proba de citit la limba romana, potrivit unui ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
Pe 20 mai va avea loc proba la matematica iar elevii apartinand minoritatilor nationale vor putea sustine proba scrisa la limba materna pe 21 mai si cea la citit, pe 22 mai. Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a va incepe pe 26 mai cu proba la limba romana. Ea va fi urmata pe 27 mai de proba la matematica iar pe 28 mai, de proba la limba materna pentru elevii apartinand minoritatilor nationale.
Ultima evaluare a competentelor la clasa a VI-a va incepe in 2 iunie cu proba la limba si comunicare. Pe 3 iunie, va avea loc proba la matematica si stiinte ale naturii. Potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru, testele trebuie sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu, sa aiba un nivel mediu de dificultate. Testele au un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale.
Testele elaborate pentru clasa a II-a vizeaza evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise, evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite, evaluarea competentelor de matematica. Testele elaborate pentru clasa a IV-a vizeaza evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana, evaluarea competentelor de matematica.
Potrivit metodologiei, testele elaborate pentru clasa a VI-a vizeaza evaluarea unor competente din aria curriculara „Limba si comunicare” si din aria curriculara „Matematica si stiinte ale naturii”. Durata alocata rezolvarii testelor de evaluare este de cate 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a, de cate 60 de minute pentru fiecare test la clasa a IV-a si tot cate 60 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a VI-a.
Evaluarile se vor desfasura in timpul orelor de curs, in functie de programul fiecarei unitati de invatamant.
Testele vor fi evaluate in unitatea de invatamant de cadrele didactice din respectiva unitate. Fiecare test va fi evaluat de doua cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar de la clasa. Evaluarea testelor pentru fiecare din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se finalizeaza in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test de la clasa respectiva. Rezultatele individuale obtinute nu se afiseaza/nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei, precizeaza metodologia.
Sursa: Agerpres