Vezi VIDEO
Incepand de saptamana viitoare, elevii din clasele terminale ale ciclului gimnazial si liceal vor intra in febra simularilor pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat. Primii testati vor fi elevii de clasa a VIII-a, care vor sustine examenele in perioada 23-25 februarie, iar apoi cei din clasele a XI-a si a XII-a, ale caror verificari sunt programate in intervalul 2-6 martie.
Potrivit metodologiei de organizare a acestor simulari, toate centrele de examen vor fi si centre de evaluare, astfel ca lucrarile elevilor vor fi corectate in cadrul scolilor unde acestia invata. Mai mult, cei care vor dori, vor avea posibilitatea de a cere ca notele obtinute sa le fie trecute in catalog.
“Sunt unele modificari, in primul rand centrele de examen, atat pentru Evaluarea Nationala, cat si pentru Bacalaureat sunt si centre de evaluare. Lucrarile elevilor vor fi corectate de profesorul de la clasa si un alt profesor din scoala sau de la o alta unitate din vecinatate. Un alt lucru foarte important este faptul ca rezultatele acestor simulari, atat pentru ciclul gimnazial, cat si pentru cei de la liceu, nu pot fi contestate, iar notele obtinute se pot trece in catalog doar la solicitarea elevului”, a declarat Vasile Ban, inspector scolar general adjunct.
Aproape 13.000 de elevi din Maramures vor lua parte la aceste testari, in incercarea de a afla care este nivelul cunostintelor dobandite cu circa patru luni inainte de examenele propriu-zise.
“Pentru simularea Evaluarii Nationale la clasa a VIII-a, care va avea loc in perioada 23-25 februarie, sunt 4.747 de elevi, iar pentru simularea la Bacalaureat, care se desfasoara in perioada 2-6 martie, sunt inscrisi aproximativ 8.000 de elevi. Aceste examene sunt foarte importante pentru elevi, deoarece ei pot sa isi cuantifice cunostintele pe care le au la ora actuala si apoi pot sa isi corecteze lucrurile pe care nu le stapanesc. Cei care vad ca au sincope la unele discipline au timp sa le remedieze si sa fie bine pregatiti pentru examenele propriu-zise din vara acestui an”, a adaugat Vasile Ban.
Prin aceste simulari, elevii se familiarizeaza cu rigorile unei evaluari nationale sau ale unui bacalaureat, dar in acelasi timp are loc si optimizarea rezultatelor obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
Sursa: Tania Purcaru