Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au depistat în aceeași zi, un excavator în valoare de 86.500 lei, semnalat ca fiind furat din Germania, un mandat european de arestare, emis de către autoritățile poloneze pe numele unei femei din județul Sibiu, precum și două camioane încărcate cu aproximativ 16 tone de deșeuri.
*Ieri, 15 august a.c., la ora 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat pe sensul de ieșire din România, un cetățean român, în vârstă de 57 de ani, domiciliat pe raza județului Buzău. Acesta conducea un ansamblu rutier format din cap tractor și remorcă, transportând un excavator marca Kubota.
În urma verificărilor efectuate de către polițiștii de frontieră, s-a constatat faptul că utilajul transportat figurează în baza de date INTERPOL ca fiind furat, alertă emisă de autoritățile germane la data de 10.11.2021.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar utilajul în valoare de 86.500 de lei a fost indisponibilizat la sediul instituției în vederea continuării cercetărilor.
*La scurt timp, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieșire, o femeie, cetățean român, în vârstă de 32 de ani, domiciliată pe raza județului Sibiu.
Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră sătmăreni au constatat că pe numele acesteia era emis, la data de 30.03.2022, un mandat european de arestare, de către autoritățile poloneze, pentru săvârșirea infracțiunii contra persoanei (fraudă).
Persoana în cauză a fost predată unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
*Câteva minute mai târziu, însă de această dată, pe sensul de intrare în România, s-au prezentat două ansambluri rutiere, conduse de doi cetățeni români, un clujean și un maramureșean în vârstă de 44, respectiv 55 de ani.
Conform documentelor de însoțire a mărfii, primul șofer transporta cantitatea de 17 tone mobilă second-hand și obiecte de uz casnic, iar cel de-al doilea șofer transporta cantitatea de 8,8 tone anvelope uzate.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că deșeurile sus menționate erau încărcate din Germania, fiind destinate unor societăți comerciale din județele Iași și Maramureș.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, s-a solicitat sprijinul autorizat al reprezentanților Gărzii de Mediu Satu Mare care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României întrucât nu există documente necesare importului de deșeuri.
Conform legislaţiei în vigoare, persoanele în cauză nu au putut prezenta Anexa nr. 7 la Regulamentul (CE) nr. 1013/2006.
În acest caz, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.