Un refugiu montan unic nu doar pe intreg teritoriului Parcului Natural Muntii Maramuresului, ci si al al Parcului National Muntii Rodnei a fost inaugurat in saua Lucaciasa, la cumpana apelor bazinelor hidrografice Vaser si Tasla. Evenimentul, care a avut loc in 24 iulie, a fost onorat cu prezenta de catre ambasadorul ONU in Romania, Jan Sorensen, precum si de alte oficialitati din tara si Maramures. Toti au avut parte de o aventura in toata regula, pentru ca grupul a fost surprins pe munte de aversele puternice cu 50-60 l/mp, iar coborarea de pe Valea Vaserului s-a facut tocmai cand viitura se pornise spre Viseu.
In curand si fotografii de la fata locului.
Citeste si o alta relatare de la eveniment…
Refugiul Lucaciasa din Parcul Natural Muntii Maramuresului este destinat drumetilor care isi mai fac drum prin acest masiv.
Evenimentul, organizat de RNP Romsilva, Directia Silvica Baia Mare – Parcul Natural M-tii Maramuresului – a reunit 35 de invitati, reprezentanti ai D.S. Baia Mare, G.N.M. Maramures, Regia Apele Romane Somes-Tisa, Primaria Viseu de Sus, P.N.M.M-tii Rodnei, O.N.G-uri implicate in proiecte de mediu si turism, reprezentanti zonali ai unor societati comerciale cu profil de exploatare forestiera si turistic, constructorii refugiului, precum si montaniarzi.
Refugiul Lucaciasa, construit integral din lemn de brad dupa traditia maramureseana, se afla la o altitudine de 1.635 m, intre vf. Toroioaga Militara (1.937 m) si Piciorul Capra. Acesta se afla in apropierea unui izvor, folosit altadata la adaparea stanelor de oi.
Refugiul are la parter un spatiu in care turistii aflati in tranzit spre/dinspre Prislop-Catarama-Galiu-Capra -Toroioaga Baia Borsa sau Valea Vaserului se pot odihni si adaposti in conditii meteo neprielnice sau pot servi masa, iar la etaj – spatiile de dormit, care au in dotare saltele izolir si saci de dormit.
Directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului, ing. Costel Bucur, preconizeaza includerea in circuitul turistic montan a refugiului in circa doua saptamani, avand drept model amenajari vazute in Norvegia. Directorul tehnic al Directiei Silvice Baia Mare, ing. Mihai Sajerli, a punctat insa, precizand ca viitorul refugiului va depinde in exclusivitate de comportamentul, educatia si civilizatia celor care-i vor fi oaspeti.
Costel Bucur a mai ratata ca in toamna acestui an, in zona Suligu, vizavi de pichetul graniceresc, urmeaza sa se amenajeze tot de catre P.N.M. Maramuresului un alt refigiu-baza de training, consultanta si informare turistica, dotat cu ghid turistic, harti si necesarul pentru refugiu.
Participantii la eveniment, pentru ca tot era vorba despre inaugurarea unui refugiu alpin, au avut ocazia si unei drumetii, care pe final fost una cu emotii, pentru ca nu a fost deloc usoara coborarea din Parcul Natural Muntii Maramuresului intr-un moment in care natura incepea sa se dezlantuie.
Din saua Lucaciasa (1. 641 m) privind spre sud, panorama vasta se desfasoara incepand dinspre Gura Baii in avalul vaii Secu catre Baia Borsa si-n continuare, in avalul vaii Tasla, catre orasul Borsa, dominat de impresionanta piramida a vf. Pietrosul Rodnei (2.303 m), iar la stinga acestuia, vf. Repedea si Cormaia.
Privind inspre vest, se arata vf. Toroioaga Miniera si Toroioaga Militara, la est Piciorul Capra, respectiv la nord, bazinetul v. Macarlau, apoi cel al Vaii Vaser si-n flancul geografic drept al acesteia, lantul impadurit al Muntilor Maramuresului, situati pe frontiera romano-ucraineana, dispre vf. Suligu spre Faina, Lostun, Comanu Mic si Comanu Mare, Ignateasa.
S-a coborat spre nord, circa doua ora si jumatate – urmandu-se marcajul turistic triunghi rosu – spre v. Macarlau. In continuare, s-a mers spre halta Macarlau de pe Vaser, de unde grupul a fost preluat de mocanita si dus pana in statia Faina. Intoarcerea de pe munte nu a mai fost la fel de simpla, iar drumul pana in Viseu de Sus, tot cu mocanita, a fost aproape o aventura.
Daca dimineata Viseul de Sus parea o oala aburinda, dand in clocot, pana la destinatie s-a mers pe o ploaie deasa. Parcursul pietonal de la Gura Baii pana la refugiul Lucaciasa a avut loc pe o ploaie mocaneasca asezonata din plin cu rafale inghetate de vant. Taierea panglicii inaugurale s-a facut tot printre picurii ploii, la fel ca si coborarea spre halta CFF Macarlau.
Fulgerele si bubuiturile grave ale tunetelor au amplificat spectacolul naturii dezlantuite, punand in evidenta maretia si grandoarea peisagistica. Ploile torentiale, cu un volum de 50-60 l/mp, au facut in doua ore debitul Vaserului sa creasca de 4-6 ori, iar firavele paraiase de pe versanti sa devina torente, care au antrenat mari cantitati de reziduuri lemnoase si arocament si care au blocat in cateva randuri linia ferata, punand in pericol deplasarea mocanitei si a drezinelor incarcate cu busteni care se indreptau spre Gura Scradei si Viseu de Sus.
Grupul de participanti la inaugurarea refugiului a reusit sa ajunga pana la urma la Viseu, e drept tarziu in nopate. Multumita celor care asigura intretinea si exploatarea CFF Vaser, interventiei prompte a acestora, dar si datorita precautiei mecanicului si franarului mocanitei, deplasarea s-a incheiat cu bine pe la orele 22.30.
Tumultul nebun al Vaserului, cu ape violente s carand la vale trunchiuri si bolvani, succesiunea repezisurilor si cascadelor involburate, salbaticia si abundenta afluentilor precum Lostun, Bardau, Novicior, Novat, Valea Pestilor le-au crescut tensiunea participantilor, care au avut parte de o aventura care ii vor face sa nu uite ca au participat la inaugurarea refugiului alpin Lucaciasa.
Sursa: Lucian Petru Goja
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult