Vezi VIDEO
Un tanar in varsta de 25 de ani, din Statele Unite ale Americii, a dat Montana pe Botiza. Americanul Benjamin Frentsos a preferat, in loc de o viata lipsita de griji in Statele Unite, sa petreaca doi ani in comuna maramureseana. Asta pentru ca a vrut sa ii invete pe copiii din Maramuresul istoric sa converseze in limba lui Shakespeare. Si nu s-a limitat doar la micuti. S-a pus serios pe treaba si i-a invatat si pe cei mari sa schimbe doua vorbe in engleza.
Botizenii se saluta mai nou cu “Hello”, iar dupa ce au terminat munca isi spun “see you later”. De vina pentru aceasta situatie iesita din comun este un tanar in varsta de 25 de ani din Montana, SUA, voluntar in Corpul Pacii. Acesta a venit in Maramures printr-un program implementat in Romania, de catre Ambasada SUA, prin care directorii de scoli rurale pot invita voluntari americani sa predea engleza elevilor, in baza unui contract valabil pe o perioada de doi ani. Benjamin Frentsos este singurul voluntar in invatamant pe care il are Corpul Pacii, in Maramures, in ultimii doi ani scolari. Americanului i se termina “mandatul” in iunie 2010.
Directorul scolii din Botiza, Vasile Petreus, a emis o cerere in acest sens in anul 2007. Un an mai tarziu, Benjamin Frentsos a ajuns in Botiza pentru a-si incepe activitatea. Spiritul de echipa si ideile sale originale au facut ca tanarul dascal sa fie din ce in ce mai iubit de catre elevi si chiar de catre parintii acestora. S-a integrat atat de bine in comunitate, incat a invatat in doi timpi si trei miscari dulcele grai maramuresean de peste Deal. In scurt timp, legatura dintre elevi si dascalul american a devenit atat de puternica, incat botizenii au ajuns sa sarbatoreasca si Halloweenul, confectionandu-si cotume speciale incurajati de “profu’ de engleza” atat de drag lor.
In afara de excursii si party-uri occidentale, “Benji”, asa cum il “alinta” membrii comunitatii botizene, a derulat si actiuni de ecologizare a albiei raului Botiza, alaturi de voluntari din Belgia. Americanul nu s-a oprit aici. S-a gandit ca ar putea sa ii invete si pe cei maturi sa poarte un dialog in engleza. Chiar a organizat intr-o sala de clasa, pe o perioada de mai multe luni, un curs intensiv pentru proprietarii de pensiuni din localitate, pentru ca acestia sa poata conversa cu turistii straini veniti sa admire frumusetile Maramuresului istoric.
Benji e fericit in Botiza. Locuieste singur aici, intr-o gospodarie pusa la dispozitie de comunitate. Casa e a unei familii plecate dincolo, peste hotare. Beneficiaza de toate utilitatile. Ar mai vrea sa stea aici, dar contractul nu-i permite. Frumusetea fetelor de aici l-a cucerit instantaneu, astfel ca acum traieste o poveste de dragoste cu o tanara din Botiza. Alaturi de frumoasa maramureseanca care l-a cucerit, iese cu grupul de prieteni pe care si i-a facut la cate un suc ori o cafea…
Benji spune ca s-a indragostit iremediabil de peisajele din Maramu’. Face excursii aproape saptamanal la Cavnic ori Borsa. Ii place la nebunie muntele si toate activitatile sportive ce tin de acesta. ”Sunt innebunit dupa traditiile locale, dupa portul popular. Am ramas atat de surprins de felul in care isi pregatesc maramuresenii Pastele si Craciunul in batranul Maramures, incat ar vrea sa le petreac anual aici”, spune el.
Nu i-a venit sa creada cat de minunate sunt activitati precum vopsitul oualor in rosu ori mersul la colindat. A participat si el si i-a placut. Nu a lipsit nici de la taiatul porcului de Ignat si s-a declarat impresionat de desfasurarea de forte creata in jurul acestei activitati. O alta amintire unica este legata de ritualul prepararii celebrei licori bahice din prune. Benji povesteste ca a invatat de cand a sosit in Botiza… chiar sa faca tuica.
Nu a ramas indiferent nici la bucataria romaneasca. ”Imi plac la nebunie sarmalele, pe care le consum cu placere ori de cate ori sunt invitat de vecini si prieteni la pranz ori cina”, marturiseste Benji, care a ajuns atat de iubit in comuna incat directorul scolii din Botiza, Vasile Petreus chiar i-a facut o scrisoare de recomandare pentru postul de la Corpul Pacii de la Bucuresti, singura cale prin care acesta poate ramane in Romania inca un an, pentru a fi mai aproape de comunitatea care l-a gazduit de doi ani incoace.
Oamenii din Botiza spun ca il apreciaza pe Benji si ar vrea sa nu-l piarda, insa vor trebui sa se desparta de el la finalul anului scolar, cand americanul va trebui sa plece. Asta daca nu cumva Maramuresul il va adopta. Definitiv.
Sursa: Catalin Tineghe