Vezi VIDEO 25.000 de kilometri. 10 tari. 9 luni. O masina si un calator temerar. Multi viseaza la o calatorie in jurul lumii, insa putini sunt cei ce ajung sa isi vada visul cu ochii. In urma cu patru ani si jumatate, ideea de a calatori in jurul lumii de unul singur, doar cu Bluey – masina pregatita special pentru trasee ”extreme”, a incoltit in gandul lui Matthias Barth, un neamt decis sa ajunga pe trasee nemaiintalnite, cu destinatia finala Tibet. A trecut prin Austria si Ungaria, iar in urma cu doua saptamani si jumatate a ajuns pe taram romanesc. La fiecare popas leaga prietenii cu oamenii pe care ii intalneste si apoi se desparte cu greu de ei. I s-a intamplat si in Maramures, zona prin care a dorit sa treaca pentru ca a auzit numai cuvinte de bine despre maramureseni.
Dupa mai bine de patru ani de pregatiri, Matthias, un neamt in varsta de 41 de ani, de profesie cameraman de televiziune, a decis ca a venit momentul sa plece la drum. In urma cu o luna, si-a impachetat lucrurile, a pregatit totul in cele mai mici amanunte si a pornit la drum.
”Excursia a inceput in Munchen, in urma cu cinci saptamani si destinatia finala este Tibet, asa ca e o calatorie destul de lunga, sunt aproximativ 25.000 de kilometri, pentru ca nu merg in linie dreapta. Spre exemplu, in Romania, excursia poate incepe in Arad si sa se termine in Bucuresti, dar nu direct, pentru ca vreau sa descopar Romania, asa ca am ales un traseu mai diferit”, a povestit Matthias.
Initial, proiectul presupunea un parteneriat cu o companie care fabrica masini, dar nu a reusit. Cu toate astea, nu s-a dat batut si a continuat sa se pregateasca pentru excursia vietii lui. Familia si prietenii l-au incurajat, desi se gandeau cu emotie ca nu ii va fi usor, urmand sa treaca prin Iran sau Turcia, zone de conflict.
”Peste tot trebuie sa respecti regulile locului. In tarile islamice, fara bautura, fara sa te uiti dupa fete frumoase, altfel o sa ai o mare problema. In Iran poti chiar sa fii arestat daca nu respecti regulile, iar asta nu e tocmai ceea ce vreau eu. Am citit multe carti despre «socul cultural», despre faptul ca foarte multi calatori sunt foarte surprinsi de ceea ce se intampla acolo, pentru ca nu au informatiile necesare. Dar trebuie te informezi, sa analizezi situatia si totul poate fi bine”, a explicat calm Matthias.
”Bluey”, cum obisnuieste sa ii spuna Land Roverului pe care il conduce, a ajuns acum sa ii fie casa. A organizat-o pe compartimente, fiecare obiect avand locul sau bine definit. Pe plafonul masinii si-a prins o jucarioara roz din plus care sa il pazeasca pe timpul noptii.
Dupa nici o luna, a recunoscut ca a luat prea multe cu el, avand nevoie de doar 30% dintre lucruria. ”Asta este «casa» mea, pe care am construit-o eu singur, pentru a fi pregatita de offroad. Intr-o excursie de felul acesta cel mai important lucru de care ai nevoie e apa, asa ca am aici canistre de cate 30 de litri de apa, pe care le-am umplut aici, cu apa de munte. E foarte important sa mai ai in masina si un frigider, pentru ca am carne, dar si branza din Romania. Am realizat un sistem prin care pun totul in aceste cutii – cafea, miere si cand le inchid nu am nicio problema, nu pot cadea. Nu am nevoie de foarte multe lucruri in calatoria mea, am pus prea multe lucruri cu mine, doar 30% dintre acestea le folosesc, de celelalte nu am nevoie”, a adaugat germanul.
De la calugarii din Sibiu, care l-au cazat pentru doua nopti la manastirea lor, pana la un pakistanez pe care l-a intalnit in Budapesta, toata lumea cu care s-a vazut i-a lasat un mesaj sau o semnatura pe o placa special creata in exteriorul masinii. ”Binecuvantarea” parintilor a primit-o la plecare, si ei lasand cateva cuvinte inscriptionate pe masina.
Nu se teme de animale salbatice, nici de oamenii pe care ii va intalni, ci se teme de…masina care il conduce pe carari nebanuite. Va ajunge in Nepal, unde va fi foarte frig si ii e frica de faptul ca nu va reusi sa isi finalizeze drumul, insa are incredere si curaj.
”Nu mi-e frica, trebuie sa fiu atent la situatiile periculoase. In mod normal, am o senzatie in stomac care imi spune ca ceva nu e bine si imi iau masuri de precautie. Nu am insa o arma sau un cutit, m-am gandit la asta si multi mi-au spus sa imi iau astfel de obiect cu mine, dar nu am facut-o. Principala mea problema va fi cu masina, pentru ca nu am scule sa o repar. Asta este foarte fascinant aici in Romania, toate persoanele pe care le-am intalnit puteau sa isi repare singuri masina”, a spus Matthias.
Calatoria va dura aproximativ noua luni si va cuprinde 10 tari vizitate. Matthias marturiseste ca spera ca toti oamenii pe care ii va intalni sa fie la fel de deschisi si prietenosi ca si romanii. Desi are o carte de supravietuire la el, nu are nevoie de ea, spunand ca reuseste prin propriile forte sa iasa din situatiile dificile. Calatoria prin Tibet se va intinde pe perioada a doua saptamani, iar acolo va merge cu un grup de calatori, cu rucsacul in spate. La intoarcere, va trece prin Nepal si India, iar apoi se va desparti de ”Bluey”, masina urmand sa ajunga acasa cu vaporul, iar el, cu avionul.
”In Tibet voi lasa masina, pentru ca e imposibil sa mergi cu masina acolo. Imi voi face rucsacul si voi porni la drum alaturi de alti excursionisti. Guvernul chinez e foarte atent la fiecare calator si e imposibil sa mergi singur, pentru ca ei vor sa controleze totul. E mai usor sa controlezi un grup decat un singur calator. La intoarcere, voi merge prin Nepal si India, iar apoi «Bluey» se va intoarce cu un vapor in Germania, pentru ca e mai putin costisitor, iar eu o sa iau avionul. Asta se va intampla dupa o calatorie lunga”, a spus zambind Matthias.
O alta idee traznita care a incoltit in mintea germanului este sa imbrace zece papusi Barbie cu 10 costumatii diferite, din fiecare tara pe care o viziteaza. Prima pe care a reusit sa o realizeze, dupa indelungi cautari, a fost chiar o costumatie populara din Romania. La finalul calatoriei, isi doreste sa realizeze un proiect de arta fotografica cu papusile costumate.
Isi tine familia, dar si prietenii alaturi prin mailuri pe care le trimite de fiecare data cand reuseste sa se conecteze la internet. In plus, fiind cameraman de profesie, filmeaza si face fotografii peste tot pe unde ajunge, iar acestea ajung sa fie postate pe un site special creat pentru acest traseu. La intoarcere acasa, vrea sa realizeze o expozitie cu cele mai reusite momente surprinse de-a lungul calatoriei. Intregul proiect al lui Matthias poate fi vazut pe www.artcar.tv sau www.artcartv.blogspot.de.
Sursa: Gabriela Kuhajda