Programul de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite in randul tinerilor, implementat de Ministerul Sanatatii, are mari lipsuri. Cu cartea de identitate si carnetul de elev sau student, oricarui adolescent care are varsta peste 14 ani i se poate intocmi o fisa de contraceptie la Centrul de Planificare Familiala (Planning) de pe strada Moldovei, din Baia Mare. In acest fel, adolescentul poate sa mearga acasa cu 12 de cutii a cate trei prezervative (daca este baiat) sau cu pilule contraceptive si sterilet (daca este fata). O noua serie de “produse” poate fi obtinuta de abia dupa trei luni, timp in care tinerii pot sa le foloseasca sau… sa le vanda.
Tinerii posesori de buletin au posibilitatea sa isi achizitioneze metode contraceptive fara stirea parintilor. Adolescentii pot se prezinte la Centrul de Planificare Familiala (Planning) de pe strada Moldovei din Baia Mare, fara niciun insotitor, si pot sa isi aleaga prezervative cu arome de capsuni, ciocolata si vanilie, pilule contraceptive, mai exact comprimate de Marvelon si… sterilete. Multi dintre tinerii care apeleaza la Planning nici macar nu folosesc metodele contraceptive astfel obtinute, ci le vand celor de varsta lor care nu au curajul sa le achizitioneze din magazine sau chiar de la Planning.
Tinerii care calca pragul Centrului de Planificare Familiala (aproximativ 600, din estimarile reprezentantilor Centrului) relateaza ca nu trebuie decat sa li se intocmeasca acea fisa de contraceptie, dupa care sunt lasati sa plece. “Poti sa iti iei 36 de prezervative odata la trei luni. Iti face fisa, alegi cu ce aroma vrei, dupa care pleci. Nu te intreaba nimeni nimic dupa aceea”, spune R.L., in varsta de 16 ani, elev de clasa a IX-a la un liceu baimarean.
Patru lei cutia de prezervative
Ce fac tinerii cu produsele contraceptive? Unii le folosesc, altii… le vand. La un pret mai mic decat pe piata. Pentru ca gama de prezervative “Anytime” care, potrivit reprezentantilor Centrului de Planificare Familiala, se poate procura numai prin acest program, se gaseste si in… magazine.
“Unele prezervative le folosesc, altele le vand la copiii de la bloc la un pret mai mic, la patru lei. Am ales pretul asta, pentru ca am vazut ca in magazine is mai scumpe, la cinci lei. Exact acelasi model”, spune R.L.
“Am mers la un magazin din cartierul Sasar sa imi iau un prezervativ si tin minte ca mi s-a oferit de pe raft acest model, Anytime”, spune M.C., un tanar din Baia Mare.
Medicii de la Planning afirma ca nu stiu sigur daca si cum produsele ajung in comert, cu toate, teoretic, acest lucru n-ar trebui sa se petreaca.
“Nu am auzit sa se vanda in magazine. Dar nu ar fi exclus… Cat despre tineri, nu este voie sa le vanda mai departe, pentru ca ei isi iau angajamentul de a le folosi. Acest program functioneaza de ceva timp, de aproximativ sase sau sapte ani buni, la Centrul nostru de planificare, si nu numai. Este valabil in toata tara. Beneficiarii acestui program sunt elevii, studentii, somerii… Varsta minima nu a fost sablonata de acest program. Trebuie sa aiba 14 ani, din moment ce are buletin. Noi derulam acest program in randul elevilor, studentilor si asa mai departe…”, explica Elisabeta Nitulescu, medic de specialitate in cadrul Centrului de Planificare Familiala din Baia Mare.
Nu mai “suna” a actiuni de preventie
Psihologii scolari sunt de parere ca programul nu mai “miroase” deloc a actiune de prevenire a sarcinilor nedorite si a bolilor venerice. Medicul Cristina Ambrus afirma ca, odata ce sunt oferite aceste produse adolescentilor, normal ar fi ca ei sa beneficieaze si de consiliere. “Nu imi explic de ce s-au introdus in acest program prezervative cu arome. Probabil sa ii atraga… Nici nu au 18 ani, pentru a lua din punct de vedere legal o decizie daca sunt pregatiti sau nu sa isi inceapa viata sexuala. Asta nu mai suna a prevenire. Ar trebui intrebati elevii ce intentioneaza sa faca cu contraceptivele. Daca acest lucru nu se intampla, atunci nu mai vorbim de nicio actiune de prevenire”, opineaza psihologul scolar.
Nici reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures nu vad cu ochi buni modalitatea in care este pusa in aplicare initiativa de prevenire a sexului neprotejat in randul tinerilor. “Actiunea de prevenire este sustinuta de catre Inspectoratul Scolar, dar atat. Nu suntem de acord cu promiscuitatea si nici sa le oferim tinerilor facilitati sa intretina relatii sexuale de la varste fragede. Ar trebui sa ne gandim mai mult la morala sociala, la Dumnezeu, nu trebuie sa incurajam astfel de comportamente”, este de parere Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Sursa: Catalin Tineghe