Anca Selejan, presedintele Asociatiei Maramuresene „Romania in Europa Unita”, va participa, in perioada 17 martie – 3 aprilie, la o expeditie in Antarctica, organizata in scopul cercetarii si observarii efectelor schimbarilor climatice in zonele polare, expeditie la care vor lua parte persoane din peste 20 de tari. Cu aceasta ocazie, Anca Selejan va promova Maramuresul in randul expertilor climatologi. Acestia vor fi invitati sa participe la o conferinta internationala pe teme de mediu, pentru care se fac demersuri sa fie organizata in Baia Mare.
Reporter: Cum ati ajuns sa luati parte la aceasta expeditie?
Anca Selejan: Expeditia in Antarctica este o continuare a proiectelor internationale pe care Asociatia „Romania in Europa Unita” le-a derulat pana in prezent. In luna noiembrie 2009, am organizat Forumul Global al Bloggerilor, reuniune care a adus la Bucuresti personalitati influente din sfera Internetului din peste 30 de tari. Discutiile purtate cu acest prilej au vizat si modul in care Internetul poate fi utilizat pentru o mai buna informare asupra unor probleme globale cum ar fi si schimbarile climatice. In acest context, am adus in discutie problemele de mediu cu care se confrunta Maramuresul si necesitatea unor masuri concrete din partea autoritatilor pentru rezolvarea acestora. Unii participanti de la Forum erau deja implicati in activitati de protectie a mediului derulate de organizatii internationale si mi-au lansat invitatia de participare la aceasta expeditie in Antarctica.
Rep: Ce credeti ca va avea Maramuresul de castigat din aceasta expeditie?
A. S.: Voi promova Maramuresul in randul expertilor climatologi straini, oferindu-le CD-uri, albume si suveniruri care sa le ofere un prim orizont social si cultural asupra tinuturilor noastre. De asemenea, cu prilejul Zilei Meteorologice Mondiale, in data de 23 martie, se va desfasura un panel de discutii in care fiecare dintre participanti va aduce in discutie problemele de mediu din zona sa de interes, care necesita actiune imediata. In acest context, voi solicita sprijinul celor prezenti pentru derularea unor proiecte de protectie a mediului in Maramures, menite sa reduca consecintele negative ale activitatii industriale.
Rep: Ce reprezinta aceasta expeditie pentru dumneavoastra, tinand cont ca sunteti prima maramureseanca care va ajunge in Antarctica?
A. S.: Maramuresenii sunt oameni binecuvantati de Dumnezeu, care de-a lungul istoriei s-au remarcat prin activitati inedite, oameni care prin trairile emotionale, prin imaginatie, prin creativitate, prin curaj, au pus Maramuresul pe harta lumii. Intentionez ca prin aceasta expeditie sa promovez Maramuresul in randul comunitatii internationale de climatologi, cu scopul de a obtine suportul acestora in derularea unor proiecte de protectie a mediului in zona noastra. Maramuresul are nevoie de aceste proiecte de anvergura, pe termen lung, iar sprijinul organizatiilor internationale de mediu ne este absolut necesar.
Rep: Care sunt sentimentele care va incearca atunci cand va ganditi la aceasta expeditie care va avea loc intr-un loc atat de salbatic si de neospitalier?
A. S.: Gandul ca voi ajunge la capatul lumii, tocmai din Maramures, „coltisorul nostru de Rai”, imi creaza emotii inedite, pe care nu le-am mai incercat, e un amestec de entuziasm cu teama. Ceea ce m-a motivat si incurajat sa particip la aceasta expeditie este discutia purtata cu Susan Solomon, cercetator american, in prezent membru al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice. Susan a fost laureata cu Premiul Nobel pentru cercetarile pe care le-a facut in Antarctica, care au dovedit clar ca ghetarii se topesc ca urmare a incalzirii climei, iar cresterea nivelului Oceanului Planetar in urmatoarele decenii va avea efecte dezastruoase. Aceasta experienta internationala imi permite sa vad cu ochii mei efectele incalzirii globale, acolo unde se resimte cel mai profund, in zonele polare. Voi putea participa la evaluarile pe care echipa de climatologi le va efectua, voi putea vedea banchizele care s-au desprins din ghetari, precum si modul in care aceasta topire influenteaza viata faunei polare. La intoarcerea acasa, voi impartasi maramuresenilor experientele traite, in speranta constientizarii efectelor pe care ritmul accelerat de dezvoltare industriala si urbana le are asupra mediului.
Rep: Aminteati de organizarea unei conferinte internationale dedicata shimbarilor climatice in Baia Mare in 2010. Este un lucru sigur, conturat sau este doar o un proiect?
A. S.: In randul comunitatii internationale de climatologi, Romania este recunoscuta ca avand specialisti competenti si a caror valoare a fost confirmata de Organizatia Meteorologica Mondiala si Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC). Organizarea unei conferinte dedicata shimbarilor climatice intr-un oras care a fost mereu afectat de poluare a starnit deja interesul celor de la Administratia Nationala de Meteorologie, ceea ce ne incurajeaza sa perseveram. In plus, legaturile pe care le voi stabili cu experti climatologi internationali, precum si informatiile pe care le voi obtine prin participarea la aceasta expeditie reprezinta cel de-al doilea pas care ne vor permite sa continuam demersurile pentru organizarea conferintei. In luna iunie, vom depune si un proiect in cadrul unui program de finantare ce vizeaza organizarea de evenimente internationale. Cu acest prilej, lansam invitatia si altor institutii sau companii, de a fi parteneri in aceasta constructie de responsabilitate sociala comunitara.
Rep.: Cat de important este ca lumea sa stie efectele schimbarilor climatice la nivel planetar si cum ar putea fi constientizat chiar si taranul roman ca femomenele care se intampla in Antarctica il influenteaza si pe el?
A.S.:Sa ne gandim numai la fenomenele climatice severe de genul furtunilor puternice si inundatiilor excesive care au devenit stiri la ordinea zilei. Ei bine, toate acestea sunt consecinte ale incalzirii climei, iar natura ne da semne ca trebuie luate masuri pentru stoparea agresiunilor. In acest puzzle climatic, suntem toti afectati, fluctuatiile de temperatura nu tin cont nici de conditia materiala, nici de cea sociala.
Fiecare cetatean, inclusiv taranul roman, poate sa inteleaga ce se intampla cu modificarea climei prin informarea corecta, atat prin mass-media, cat si prin efortul autoritatilor locale si al societatii civile.
Rep.: Credeti ca ecologia, preocuparea asupra mediului sunt doar o moda, adoptata de catre „snobi”, asa cum acuza multa lume?
A.S.: La nivel mondial, preocuparea pentru mediu este foarte accentuata, liderii statelor puternice au initiat, dezvoltat si sustinut programe nationale menite sa protejeze cetatenii lor de efectele schimbarilor climatice. Romania nu poate lipsi din acest demers. Datorita mentionarii atat de frecvente in imprejurari mediatice a preocuparii unora asupra mediului, fara a se explica ce inseamna sa protejezi mediul, ce influente negative are incalzirea globala, ce a condus la schimbarile climatice, cum putem sa corectam accelerarea acestui fenomen, s-a ajuns ca acest subiect sa-si piarda din consistenta. Expeditia in Antartica tocmai asta isi propune, sa atraga atentia asupra importantei protectiei mediului, in conditiile topirii accentuate a ghetarilor, a cresterii temperaturii medii globale si a multiplicarii fenomenelor meteo extreme. Daca oamenii ar reusi sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, am putea stabiliza amenintarea reprezentata de incalzirea climatica si s-ar evita o catastrofa peste decenii.
Rep.: Cand credeti ca apele si aerul din Romania vor fi vreodata curate?
A.S.: In ritmul vietii cotidiene, poate ca apele si aerul nu vor mai fi niciodata la fel de curate cum le-au descoperit bunicii nostri. Insa ceea ce putem face este sa limitam degradarea acestora, prin masuri ferme, coerente, iar pe termen lung, poate ca natura isi va regla circuitul de la sine, daca agresiunea asupra mediului este controlata. Consider ca prin educatie, atat in familie cat si in scoala, prin mass-media, prin campanii de informare, populatia poate constientize riscurile provocate de poluarea apei, a aerului, iar prin masuri legislative, agresiunile asupra mediului sa fie sanctionate aspru. Altfel, natura s-ar putea sa ne pedepseasca ea pe noi.
Sursa: Andrei Gherghel