Vezi VIDEO
Vezi STOP CADRU
Consilierii baimareni au alocat 450.000 de lei pentru Catedrala Episcopala ”Sfanta Treime”. Votul s-a dat azi, 19 iulie, in sedinta forului administrativ, iar banii sunt destinati achizitionarii de materiale de constructie si continuarii lucrarilor la impresionantul lacas de cult. Muncitorii lucreaza acum la cota +38, fiind aproape de finalizarea constructiei pe care se va sprijini cupola centrala. Pana in toamna, se intentioneaza sa fie terminate si cele doua abside, unde se vor expune carti de cult si icoane vechi si unde vor avea loc diverse activitati culturale.
Colegul nostru Bujor Ciobotaru, realizatorul emisiunii „Stop cadru” de la Televiziunea eMaramures, a urcat la peste 30 de metri inaltime ca sa ii filmeze pe constructori la lucru si a surprins astfel imagini spectaculoase si inedite cu orasul Baia Mare.
Piatra de temelie pentru Catedrala Episcopala ”Sfanta Treime” Baia Mare a fost pusa in 1990 de IPS Justinian Chira, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. O prima parte a lucrarilor s-a realizat intre anii 1990-1992 si apoi in 1994, cand banii s-au alocat constant. Dupa aceasta prima etapa, investitia a fost intrerupta din lipsa fondurilor, pentru ca in mai 2005 sa fie reluate.
An de an pentru lucrarile efectuate a fost nevoie de circa un milion de lei, insa in repetate randuri muncitorii au lucrat pe datorie. Fondurile primite de la nivel central si de la bugetul judetean si local au oscilat, dupa cum au precizat reprezentantii episcopiei. Au fost ani cand sumele au fost insemnate, iar altii in care abia au acoperit lucrarile pe o luna, doua. Echipele de constructori au ajuns cu lucrul la peste 30 de metri inaltime, de unde Baia Mare si imprejurimile se vad spectaculos.
”19 muncitori suntem la cota + 38,05. Lucram la armarea arcelor mari pe care va fi inaltat turnul bisericii”, a marturisit Lazar Nicolae, conducatorul echipei.
De altfel, conform administratorului Catedralei Episcopale ”Sfanta Treime”, arhidiaconul Nifon Motogna, lucrarile au ajuns intr-un punct dificil.
”Aceste lucrari sunt deosebit de complexe, deoarece lucrarile necesita o rezistenta foarte mare. Pe aceste arce se va sprijini cupola centrala. Vor fi realizate lucrari de armare, urmand ca in urmatoarele luni sa fie cofrate arcele principale si sa se toarne beton in arcele principale si in pandantivi”, a spus arhidiaconul Nifon Motogna.
Pana in toamna acestui an se intentioneaza darea in folosinta celor doua abside unde vor fi expuse carti de cult si icoane vechi si unde se vor desfasura activitati culturale si sociale.
”La initiativa si cu binecuvantarea PS Iustin Sigheteanu au fost finalizate cele doua abside de aici de la demisolul catedralei, acestea vor fi folosite, una pentru aducerea cartilor vechi de cult si a icoanelor de la episcopie, si vor fi expuse publicului, iar cealalta va fi pregatita pentru activitati culturale, pentru cor unde vor face repetitiile si pentru alte activitati sociale”, a mai spus arhidiaconul Nifon Motogna.
La finalul investitiei, catedrala episcopala ar urma sa aiba 85 metri lungime, 50 metri latime si 96 metri inaltime, fiind, potrivit arhitectilor, ”cap de perspectiva” pe bulevardul Unirii.
Sursa: Camelia Tocaci