BBC News a starnit revolta mai multor romani si a facut presa din tara sa vuiasca dupa ce a publicat pe site, la sectiunea ” Europe in pictures”, mai multe imagini surprinse in timpul alegerilor europarlamentare din 7 iunie 2009 in diferite state membre. Galeria foto cuprindea instantanee cu studenti la muzica in straie populare reprezentand Austria, husari mandri din Ungaria, femei si barbati in portul traditional din zona Spreewald – Germania, dar si bavarezi in celebrii pantaloni scurti. In plus, mai aparea si o batrana cu pielea tuciurie si in haine ponosite, de etnie rroma, ca simbol national al Romaniei. Publicarea fotografiei unei tiganci ca imagine stindard a tarii noastre a deranjat pe buna dreptate. Printre cei revoltati s-a aflat si un student din Baia Mare. Vlad Suteu nu s-a multumit cu a vocifera in cercul de prieteni, ci a luat atitudine trimitand un e-mail la BBC, in care si-a exprimat dezamagirea. Din fericire, reactia jurnalistilor a fost rapida: in 25 de minute fotografia controversata a fost eliminata din versiunea electronica a BBC News.
BBC a facut un test ”fulger” pornind de la imaginile surprinse in timpul scrutinului de la europarlamentare, intrebandu-si cititorii daca recunosc tarile din care provin alegatorii – cu exceptia romancei, toti fiind imbracati in costume populare. Pornind de la intrebarea: ”La alegerile din cele 19 tari membre UE care au votat in 7 iunie, unii alegatori s-au imbracat in port popular si au mers la urne. Puteti sa ghiciti originea costumelor?” Prin raspunsul la aceasta intrebare, cititorii online ai BBC News puteau sa isi verifice cunostintele de cultura generala.
Daca imaginile pentru state ca Germania, Austria sau Ungaria prezentau niste alegatori trasi la patru ace si fericiti, pentru Romania s-a folosit chipul unei femei rrome, in varsta si care nici intr-un caz nu era imbracata in port popular, nici macar in straiele specifice acestei etnii. Fotografia dedicata Romaniei avea explicatia: ”Multi votanti in varsta din noile state membre UE au purtat haine traditionale si functionale toata viata”. Pentru ca vizitatorii site-ului sa nu se incurce, in cadrul cu romanca era si tricolorul.
La sfarsitul galeriei, jurnalistii au oferit si raspunsurile corecte, precizandu-se ca in fotografii erau studenti la Conservatorul din Viena, femei slave din Spreewland, Germania, husari mandri din Ungaria, bavarezi in Bayrischzell, Germania, dar si ”o doamna romanca la vot” (Romanian lady votes).
Studentul Vlad Suteu din Baia Mare a citit azi, 9 iunie 2009, pe internet despre caz, a vazut fotografia si a facut mai mult decat sa comenteze subiectul cu prietenii sai. Baimareanul in varsta de 20 de ani, student in anul I la Comunicare si Relatii Publice la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a avut si reactie: adica a trimis un e-mail la BBC in care nu si-a ascuns dezamagirea fata de lipsa de profesionalism manifestata de jurnalistii britanici in acest caz.
In mail-ul trimis, Vlad Suteu a scris ca, dupa ce a vazut galeria foto de la alegerile pentru Parlamentul European, a ramas cu impresia ca exista un interes pentru a crea Romaniei o imagine proasta. El a spus ca are cunostinte in media si i se pare evidenta intentia de manipulare.
Baimareanul a prezentat si mai multe argumente, folosind un ton ironic. “As vrea sa felicit departamentul vostru de cercetare, asta in cazul in care aveti unul”, a scris el in e-mail-ul trimis la BBC, aratand ca in cazul Romaniei au folosit o tiganca batrana care purta haine ce nu se aseamana cu nimic din portul popular. ”Costum nostru national, va asigur, nu seamana cu acela prezentat de dvs.. Ca sa va ajut, va remit un link in care puteti sa observati caracteristicile acestuia”, a mai scris Vlad Suteu, precizand ca poate asta o sa ii ajute pe viitor.
Studentul din Baia Mare a mai scris ca nu considera ca s-a produs o eroare de documentare, mai ales ca in fotografia cu tiganca apare steagul Romaniei, pe cand in restul nu exista un asemenea ”indiciu” si a subliniat ca este dezamagit, mai ales ca pana acum a urmarit stirile BBC tocmai datorita profesionalismului jurnalistilor companiei media.
Vlad Suteu a pus subiectul in dezbatere si pe un forum deschis de cativa colegi ai sai, cerand reactii din partea lor. In mai putin de 25 de minute, un coleg l-a contactat, nelamurit fiind de lipsa fotografiei. ”M-a intrebat ce nu este in regula la galeria foto si atunci am accesat-o din nou si am observat ca in loc de 8 fotografii, cate erau initial, au ramas doar sapte. Au sters poza in care aparea alegatoarea din Romania”, a spus Vlad Suteu, baimareanul care a reusit sa schimbe imaginea tarii in UE mai rapid decat Guvernul Romaniei.
Sursa: Meda Muntean