Vezi VIDEO
Dupa 32 de ani petrecuti pe Wall Street, americanca Lisa Yang, prima femeie de origine asiatica broker in „bastionul capitalei financiare a lumii”, aflata pentru intaia oara in Romania, a vorbit despre inceputul, gestionarea si sfarsitul crizei economice mondiale.
„Acolo (n.r., pe Wall Street) ajung cei mai inteligenti, promitatori si vizionari tineri economisti care, dupa ce depasesc un anumit nivel al succesului, ajung sa creada ca pot sa paseasca chiar si pe apa, fara sa se scufunde…”.
Plastica descriere a „interiorului Raiului financiar” ii apartine Lisei Yang, prima femeie de origine asiatica acceptata pe Wall Street. A intrat in „lumea celor ce cred ca pot sa paseasca pe apa” in 1978 („It has been almost a lifetime since then” – „A trecut aproape o viata de atunci” -, spune zambind).
Lisa Yang: „Banii nu sunt atat de importanti cum tindem sa credem”
A lucrat ca investment banker, la inceput pentru First Boston Corporation (o banca de investitii, achizitionata in 1990 de Credit Suisse), iar apoi pentru Lehman Brothers Holdings Inc., corporatia de servicii financiare globale la falimentul careia s-au prabusit bursele mondiale si s-a dat semnalul oficial al inceputului actualei crize economice.
Investment banker este persoana care actioneaza in calitate de agent pentru corporatii si autoritati publice pentru emiterea titlurilor financiare (obligatiuni, actiuni, titluri de stat), gestioneaza portofolii, ofera consultanta financiara investitorilor, intreprinde operatiuni de brokeraj, faciliteaza fuziuni si achizitii etc.
Lisa Yang, care detine titlul de Master of Business Administration (MBA) al Columbia University, una dintre putinele femei care a cunoscut succesul in bastionul barbatilor de pe Wall Street din postura de consultant in investitii bancare/broker, s-a retras din bransa in 2001.
Traieste in Philadelphia, s-a implicat in sistemul de protectie sociala in cea mai mare organizatie non-guvernamentala din lume, Devereux, si, desi astazi e convinsa ca „banii nu sunt atat de importanti cum tindem noi sa credem”, a continuat sa observe cu ochiul specialistului „fenomenul Wall Street”.
Aflata pentru prima oara in Romania, Lisa Yang spune, cu diplomatie, ca nu a avut timp sa isi faca o impresie despre tara noastra sau despre Maramures, dar ca ii plac oamenii de aici si ca e convinsa ca va avea „o experienta interesanta”. Apoi, inevitabil, dialogul s-a concentrat pe intelegerea crizei economice mondiale, generate de pe Wall Street, chiar de corporatia pentru care a lucrat Lisa Yang.
Generatorul si gestionarea crizei
Lisa Yang spune ca factorul declansator al crizei economice a constat in creditele ipotecare neperformante. „Cand “balonul” a explodat, s-a creat un efect de domino. Piesele au inceput sa cada, scotand la iveala si alte probleme”, a mentionat Yang. Fosta broker a vorbit si despre „cei care lucrau pe Wall Street” si vindeau pachete de actiuni sustinute… tot pe actiuni, in loc sa vanda actiuni bazate pe instrumente cash.
„In cele din urma, chiar daca acesti oameni erau foarte destepti, nu au stiut cum sa aprecieze valoarea actiunilor. Iar guvernul SUA a manifestat ingrijorari serioase in privinta capitalului acestor societati – aveau un grad de indatorare atat de mare, de pana la 30 la 1, incat statul a trebuit sa le inchida. Asa au aparut victime precum compania Bear Sterns”, a explicat Yang.
Guvernul SUA a reactionat ca un boxer aflat in pragul unui inevitabil KO, insa dupa momentele initiale, in care s-a prabusit in corzi, lipsit de reactie, a decis sa inchida mai multe corporatii financiare (Bear Sterns, Lehman Brothers sau Foster Sales, JP Morgan etc.). „Acum, se discuta despre supravegherea platilor bonusurilor si cat de mult cresc acestea”, a explicat fosta broker de pe Wall Street.
The end’s not here – Sfarsitul nu-i aici
Lisa Yang spune ca, dupa ce a lucrat 32 de ani cu „acesti oameni pe Wall Street”, poate afirma ca multi dintre directorii executivi responsabili cu cresterea firmelor pe actiuni „au actionat pe baza unor principii nesanatoase”. „Ar fi trebuit sa reduca din bonusuri, sa le retraga, pentru ca nu erau meritate. Acest lucru ar fi generat o cantitate mare de fonduri si ar fi constituit un exemplu pentru industrie si pentru intreaga lume”, a declarat in exclusivitate pentru eMaramures Lisa Yang.
„Cred ca daca nu esti capabil sa-ti asumi responsabilitatea financiara pentru pachetele de actiuni pe care le vinzi sau daca le permiti clientilor tai sa imprumute bani cand de fapt nu-si permit, apar normal consecintele. Grav este ca acum oamenii incep sa faca aceleasi lucruri… Si ma intreb cand si cum se va termina totul, daca oamenii nu platesc pentru greselile lor”, a mai mentionat Yang.
Wall Street si strategii din capitala financiara mondiala
Wall Street este o strada din exclusivistul cartier Manhattan din metropola New York. Acolo, intre Broadway, South Street si East River, in centrul istoric al Financial District, exista cea mai mare si mai influenta bursa de valori din lume. De mult timp, Wall Street a devenit sinonim cu expresiile „industria financiara americana” si cu „capitala financiara a lumii”.
De-a lungul anilor, persoane asociate cu elita de pe Wall Street au devenit celebre datorita strategiilor lor de investitii sau din cauza lacomiei – John Meriwether, John Briggs, Michael Bloomberg, Warren Buffet, Bernie Madoff etc.
Unul dintre cele mai celebre simboluri ale prosperitatii pe piata financiara este Taurul de pe Wall Street, o sculptura din bronz de 3.200 de kilograme realizata de Arturo Di Modica care reprezinta “forta economiei de piata” si care a fost plasata initial in fata Bursei de Valori din New York, iar apoi a fost mutata in Bowling Green.
Corporatia care a dat startul crizei mondiale
Lehman Brothers Holdings Inc., este corporatia de servicii financiare globale care a dat startul oficial al crizei economice mondiale. Fondata in 1850 de fratii Lehman, originari din Rimpar (Bavaria), Lehman Brothers, initial o firma care vindea bumbac, transformata in una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, era dealer primar pe piata bonurilor de trezorerie si activa in domeniile investitiilor bancare, capitalizare de piata, vanzari de certificate de valoare fixa, studiul pietelor financiare si tranzactiilor, managementul investitiilor etc.
Compania la care a lucrat Lisa Yang avea sediul pe Wall Street, in New York, mai multe subsidiare, sedii regionale in Londra si Tokyo si oficii plasate in cele mai mari orase ale lumii. In 15 septembrie 2008, corporatia a inaintat documentatia de protejare in caz de faliment, listand datorii de aproximativ 613 miliarde de dolari.
Decizia conducerii Lehman Brothers Holdings Inc., luata intr-o sala de conferinte situata la primul etaj al Rezervei Federale a SUA, este cunoscuta sub titulatura “Falimentul care a schimbat lumea”. Intr-o singura saptamana, bursele din toata lumea au inregistrat scaderi istorice, indicele industrial Dow Jones cazand cu 500 de puncte, ajungand la cel mai jos nivel de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.
Dupa falimentul care a schimbat lumea
Nicio economie nu a scapat neatinsa de criza globala care a urmat prabusirii sistemului financiar american. Wall Street s-a prabusit ca un castel de nisip luat de valul oceanului pe care “cei convinsi ca pot pasi pe apa fara sa se scufunde” nu l-au anticipat.
A urmat cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial, o criza economica inca nesfarsita, care a schimbat perceptia publica despre “sistemul financiar infailibil”. Insa, asa cum spunea Lisa Yang, “uite, traim, suntem aici… banii nu sunt atat de importanti cum tindem noi sa credem”…
Sursa: Catalin Vischi, Luminita Hotea