Vezi VIDEO – declaratiile specialistilor
Vezi VIDEO – filmul furtului
ACTUALIZARE Celebrul tipar al sigiliului orasului Baia Mare a fost declarat furat de catre responsabili ai Muzeului Judetean de Istorie. Disparitia piesei din argint care dateaza de la mijlocul secolului al XIV-lea nu a fost facuta publica, dar a fost confirmata, azi – 2 august, la cererea eMaramures de care politisti si muzeografi, care au mai precizat ca tiparul sigiliului, pastrat intr-o vitrina a muzeului, a fost zarit ultima data in dupa-amiza zilei de joi, 28 iulie, cu putin timp inainte de inchiderea institutiei de cultura. Furtul a fost reclamat a doua zi, in jurul orelor amiezii, o ancheta fiind deschisa imediat in acest caz invaluit in mister, asemeni sigiliului Baii Mari. Investigatiile sunt dificile insa, cercetarile fiind ingreunate de faptul ca Muzeul de Istorie nu este supravegheat video, astfel incat o posibila intrare prin efractie ori momentul furtului nu ar avea cum sa fie filmate.
Dupa reclamarea disparitiei tiparului sigiliului, anchetatorii au prelevat amprente de pe vitrina in care a fost expus, precum si din incaperile muzeului, iar apoi i-au audiat pe angajatii institutiei de cultura.
Furtul a fost tinut sub tacere de autoritati
Pana in prezent, nici reprezentantii muzeului si nici cei ai politiei nu au mediatizat cazul, pastrand tacere deplina in jurul disparitiei piesei si care a devenit mai cunoscut dupa ce o replica a sa a fost marita si expusa, ca fantana arteziana, in centrul vechi al orasului. Scandalul iscat de constructia din zona istorica a orasului a adus in atentie sigiliul, iar anchetatorii si angajatii muzeului sunt de parere ca acest lucru ar fi dat idei unora.
Investigatorii merg pe doua variante: fie ca sigiliul a fost furat pentru a fi vandut unor colectionari, fie a fost insusit de o persoana influentata de scandalul din jurul fantanii arteziene din Piata Millennium.
Politia a confirmat in aceasta dimineata, pentru eMaramures, disparitia sigiliului. “In cursul zilei de vineri, 29 iulie, Politia Judetului Maramures a fost sesizata de conducerea Muzeului de Istorie si Arheologie despre faptul ca din incinta muzeului, in cursul aceleasi zile, a disparut un sigiliu din 1362, care a fost sustras de catre persoane necunoscute. In prezent, colegii mei desfasoara activitati pentru identificarea autorilor si speram ca in cel mai scurt timp sa putem ajunge la faptuitor. Nu am mai fost semnalati cu astfel de incidente pana acum”, a declarat Dorin Coste, comisar sef al Serviciului de Investigatii Criminale Maramures.
Sigiliul a mai fost dat disparut in urma cu sute de ani
Sigiliul, care are forma octogonala, il are in mijloc pe regele Stefan cel Sfant, incoronat in varful unei stanci, cu sceptrul si drapelul statului in maini. In partea stanga a stancii, sub intrarea in mina, se poate vedea un miner cu ciocanul in mana, acesta fiind un simbol pentru activitatea miniera din Baia Mare. Inscriptia din jurul sigiliului este ”Sigilium de Rivulo Dominarum. Mutuus amor civium optimum est civitatis firmamentum” (n.r. – “Sigiliul orasului Raul Doamnelor. Dragostea dintre cetateni este suprema tarie a orasului”).
Potrivit informatiilor din arhive, la sfarsitul secolului al XVI-lea, sigiliul a disparut si abia in 1904 a fost regasit, in via unui baimarean. Proprietarul, Vigh Dezideriu, isi sapa butasii in timp ce a dat peste un vas ingropat in pamant in care erau bijuterii din aur si argint.
Sigiliu identic vandut pe eBay in 2006
La sute de ani distanta, un membru al unui site specializat in numismatica, cu numele de utilizator sigillum2008, a anuntat ca in martie 2006 s-a vandut pe eBay un sigiliu identic cu cel al Baii Mari, postand pe forum o fotografie cu piesa expusa in muzeu si una cu cea de pe site-ul de tranzactii online.
Informatia de pe forum dateaza din 2008, iar sigillum2008 a aratat ca a incercat sa ia legatura cu reprezentantii Muzeului de Istorie Baia Mare dar acestia nu i-au raspuns la e-mailuri, astfel incat nu a aflat daca pe internet s-a vandut copia sau originalul. Pretul de cumparare nu a fost specificat insa, la fel cum nu se stie nici valoarea exponatului din institutia de cultura baimareana.
3.500 de piese fara supraveghere video
Muzeul de Istorie are o colectie de istorie medie ce consta intr-un patrimoniu de aproximativ 3.500 de piese, apartinand sec. XIV – XVIII. Acestea surprind evolutia societatii urbane medievale din orasul Baia Mare si asezarile urbane cuprinse in arealul invecinat acestuia.
Sigiliul a fost expus pentru vizitare in cadrul muzeului in 2004. “Multe din obiecte au o valoare impresionanta – tipare de sigilii apartinand breslelor care si-au desfasurat activitatea in spatiul orasului Baia Mare si in teritoriile adiacente lui, unelte apartinand breslelor mai reprezentative cum sunt breasla argintarilor, aurarilor, croitorilor, macelarilor etc.”, se arata intr-un document al muzeului, ca unica referire ce ar putea da sugera valoarea exponatului disparut.
Furat in timpul orelor de vizitare?!
Reprezentantii muzeului sunt de parere ca furtul a avut loc, cel mai probabil, joi dupa-amiaza, intre orele 15.00 si 17.00, cand expozitia era inca deschisa, deoarece la inchiderea muzeului se activeaza sistemul de alarma, iar in memoria dispozitivului ramane inregistrata orice miscare.
“In dimineata zilei de vineri, la deschiderea expozitiei de istorie, am constatat ca tiparul sigiliului mare al orasului Baia Mare nu mai era in vitrina in care fusese expus. Tiparul a fost joi cu certitudine – se afla in vitrina, pentru ca au fost vizitatori care, si doamnele de la supraveghere i-au insotit si si le-au explicat despre piesele din muzeu, inclusiv despre acest tipar. Despre momentul disparitiei nu putem spune multe lucruri. Si pentru noi este un mister”, a declarat seful sectiei de Istorie al Muzeului de Istorie si Arheologie, Oana Lesiu.
Incidentul de la Muzeul de Istorie este foarte grav, mai ales ca sigiliul face parte din Tezaurul Romaniei si este printre cele mai importante exponate ale institutiei de cultura.
CITESTE SI:
- DISPARITIE CU VALOARE – Expertii baimareni sustin ca tiparul sigiliului Baii Mari are o valoare de piata de peste 100.000 de euro
- MASURI – Protocol incheiat in Maramures pentru prevenirea si combaterea furturilor de bunuri din patrimoniul national cultural
Sursa: Anca Popescu