Sindicatul Liber din Invatamant Maramures (SLIMM) nu renunta la recuperarea sumelor de bani restante, respectiv a primelor de vacanta si celui de-al 13-lea salariu, neacordate de catre ordonatorii de credite. Pentru ca banii nu au ajuns in conturile dascalilor, sindicalistii au amenintat cu executarea silita a primariilor si directiunilor care nu au acordat drepturile salariale.
Haosul din invatamantul romanesc poate fi eliminat doar de justitie. Aceasta este parerea reprezentantilor SLIMM, care nu mai pot sa astepte pana cand primariile restante vor gasi surse de finantare pentru a-si acoperi datoriile catre cadrele didactice.
Presedintele sindicatului, Liviu Marian Pop, a explicat ca termenul limita stabilit pentru acordarea primelor de vacanta, 31 ianuarie 2010, a fost depasit fara ca majoritatea autoritatilor locale sa tina seama de legislatia in vigoare. Potrivit lui Pop, doar 30 de unitati de invatamant de judet au acordat pana in acest moment primele de vacanta.
In ceea ce priveste cel de-al 13-lea salariu, care nu are un termen-limita fixat prin lege, presedintele SLIMM afirma ca, pana in acest moment, aproximativ 100-110 unitati scolare au acordat acesti bani angajatilor.
“Exista trei variante: ori s-au acordat, ori s-au acordat in cota parte ori nu s-au acordat deloc. Vom analiza pana in 26 februarie situatia, dupa care vom vedea ce unitati vom actiona in instanta si vom analiza situatia sentintelor castigate, dar nepuse in plata de catre Directia de Finante sau Primarii. Din informatiile noastre, acestea sunt in jur de 800 in acest moment. Vom trece la executarea silita a administratiilor locale care nu au respectat sentintele judecatoresti. Acestea vor trebui sa puna in plata aceste sume in termen de 15 zile”, a precizat Liviu Marian Pop. Una dintre primarii ar fi cea din Borsa, unde cadrele didactice se plang ca nu au primit niciunul din aceste drepturi salariale prevazute prin lege.
Liderul de sindicat a explicat faptul ca pedeapsa in cazul “rau platnicilor” poate fi extrem de drastica. “Daca in termen de 15 zile de la executarea silita, aceste drepturi nu sunt puse in plata, se ajunge la amenda penala sau chiar la condamnare”, a spus Pop.
Presedintele SLIMM a explicat ca membrii de sindicat nu trebuie sa scoata din buzunar niciun leu pentru aceste procese. “Costurile de judecata sunt suportate de catre sindicat din fondul obtinut din cotizatii”, a declarat Liviu Marian Pop.
Sursa: Catalin Tineghe